Winorośl Arkadia to jedna z najlepszych odmian deserowo-winnych pochodząca z Ukrainy. Została wyselekcjonowana z krzyżówki Winorośli Mołdawskiej i Winorośli Cardinal przez Dmitrija Meleshko w Instytucje Odessy.
Cechuje ją wysoka plenność krzewów i odporność na choroby, co sprawia, że to idealna odmiana nie tylko dla profesjonalnych sadowników, ale też dla amatorów. W dodatku Winorośl Arkadia prezentuje się bardzo efektownie w okresie kwitnienia i owocowania, a nawet jesienią, gdy liście zaczynają się przebarwiać.
Dzięki temu z powodzeniem zastąpi klasyczne krzewy ozdobne, a przy tym zapewni dostęp do smacznych owoców. Dlatego warto sadzić Winorośl Arkadię w przydomowych ogrodach lub na działkach. Sprawdzi się też na plantacjach towarowych.
Charakterystyka krzewu
Winorośl Arkadia rośnie dosyć silnie, osiągając docelowo do 4-5 metrów wysokości. Ma formę pnącza, więc wymaga stosowania podpór. Dlatego najlepiej sadzić ją przy kratkach, ogrodzeniach, altanach, pergolach lub ścianach budynku.
Winorośl Arkadia kwitnie na przełomie maja i czerwca, pokrywając się żółtymi kwiatami. Liście ma średniej wielkości z trzema lub pięcioma klapami, które są lekko wywinięte do góry. Odmiana dość szybko wchodzi w okres owocowania, bo najczęściej w drugim lub trzecim roku od posadzenia.
Plonuje przy tym bardzo oficie, corocznie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na wrzesień. Sadzonki Winorośli Arkadia sprzedawane są w donicach.
Owoc
Winorośl Arkadia wydaje na świat duże lub bardzo duże grona, średnio zwarte, stożkowate. Mogą one ważyć około 800 gramów. Jagody są bardzo duże, o masie od 8 do 15 gramów. Kształt mają oryginalny, podłużny, nieco jajowaty.
Skórka jest jasnożółta, średniej grubości. Miąższ owoców jest zwarty, chrupki, słodki. Trzeba spodziewać się też pestek, ale nie ma ich dużo. Owoce idealne do bezpośredniego spożycia, ale mogą stanowić też dodatek do ciast, deserów i potraw.
Dobrze sprawdzają się przy wyrobie wina i nalewek, soków, kompotów, czy dżemów. Owoce dobrze się przechowują, co ucieszy osoby uprawiające winorośl na sprzedaż.
Uprawa
Winorośl Arkadia nadaje się do uprawy w gruncie, jak również pod osłoną. Postanowienie na uprawę pod osłonami sprawia, że można liczyć na wcześniejszy zbiór, jak również na to, że owoce będą lepsze w smaku.
Idealne pod uprawę tej odmiany jest ciepłe i słoneczne stanowisko, ponieważ wtedy krzew będzie rodził dorodne owoce. Winorośl Arkadia nie ma specjalnych wymagań co do gleby, ale najlepiej rośnie w ziemi lekkiej, przepuszczalnej, żyznej, z obojętnym pH.
Nie lubi podłoża podmokłego i ciężkiego, więc takiego lepiej się wystrzegać. Odmiana wysoce odporna na choroby i mrozy, ale sadząc krzew na zewnątrz, lepiej zabezpieczyć sadzonkę na okres zimy przez pierwsze dwa lata.
Później nabierze lepszej odporności i ten zabieg będzie zbędny. Winorośl Arkadia jest bardzo plenna, więc zaleca się przerzedzanie zawiązków. Nie można też zapomnieć o przycinaniu, które powinno opierać się na skracaniu płodnych pąków na wysokości nieprzekraczającej 8 oczek.
Zapylacze
Winorośl Arkadia jest obcopylna, więc do dobrego owocowania wymaga posadzenia w sąsiedztwie odmian kwitnących w podobnym czasie. W roli zapylacza na pewno sprawdzi się Winorośl Wiktoria, Talizman, Łora lub Piesnia.