Winorośl Kordianka to odmiana deserowa pochodzenia mołdawskiego, która została wyselekcjonowana poprzez skrzyżowanie Winorośli Marszalskij i Mołdowa. Krzew rodzi duże i smaczne owoce o jakże oryginalnym kształcie.
Jesienią ze względu na ubarwienie, Winorośl Kordianka posiada bardzo dekoracyjny wygląd. To idealna odmiana do przydomowego ogrodu lub na działkę. Poza tym Winorośl Kordianka może być uprawiana też na profesjonalnych plantacjach.
Charakterystyka krzewu
Winorośl Kordianka rośnie silnie, osiągając docelowo nawet powyżej 8 metrów wysokości. Krzew pędy ma grube, mocne, sztywne, wzniesione ku górze. Liście duże lub średniej wielkości, z wyraźnymi klapami, często zwinięte na obrzeżach w dół.
Jesienią przebarwiają się na czerwono z żółtym unerwieniem, co sprawia, że krzew wygląda bardzo efektownie i może podnieść walory dekoracyjne miejsca, w którym się znajduje. Pędy utrzymujące grona są jaskrawo-zielone. Winorośl Kordianka kwitnie w czerwcu, pokrywając się żółtymi kwiatami.
W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, najczęściej pierwsze owoce pojawiają się w trzecim roku od posadzenia. Odmiana owocuje później regularnie, obficie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na drugą połowę sierpnia. Sadzonki Winorośli Kordianka sprzedawane są w doniczkach.
Owoc
Winorośl Kordianka rodzi duże owoce, ważące około 7-8 gramów. Zebrane są w grona średniej wielkości, raczej duże, często jedno może ważyć ponad kilogram. Owoce (jagody) mają kulisto-elipsodalny kształt, bardzo atrakcyjne wizualnie.
Skórka mocna, barwi się na kolor ciemno-niebieski, pokrywa ją woskowy nalot. Miąższ owoców jest zwarty, chrupki, soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny, o przyjemnym czekoladowym posmaku.
Owoce idealne do spożycia prosto po zerwaniu z krzewu i w takiej postaci będą dobroczynnie wpływać na zdrowie. Wszystko dlatego, że owoce Winorośli Kordianka zawiera dużo witamin, minerałów i składników odżywczych, które wzmacniają odporność, łagodzą stres, regulują pracę tarczycy i korzystnie wpływają na wzrok.
Owoce można dodawać do różnego typu deserów, ciast i potraw. Wyjdą z nich też pyszne przetwory, w tym na przykład soki, kompoty, czy konfitury.
Uprawa
Winorośl Kordianka jest ciepłolubna, więc najlepiej rośnie na dobrze nasłonecznionych miejscach, które są zaciszne i osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, gliniasta, o obojętnym pH.
Z racji tego, że mamy do czynienia z krzewem owocowym pnącym, to warto go sadzić na podporach, przy pergolach, altanach, czy ogrodzeniach. Warto też mieć na uwadze, że owoce Winorośli Kordianka lepiej smakują, gdy jest uprawiana pod tunelem.
Odmiana o przeciętnej mrozoodporności, więc zaleca się okrywanie młodych sadzonek przez pierwsze dwa lata. Wykazuje też dość dobrą odporność na choroby, choć na mączniaka prawdziwego może być podatna, więc lepiej zachować ostrożność.
Poza tym, jeśli zależy nam na dobrych zbiorach, to Winorośl Kordianka powinna być przycinana. Konieczne jest usuwanie nadmiernie wybujałych, zielonych pędów i liści, które utrudniają dostęp słońca do owoców. Cięcie powinno wykonywać się na 6-10 pąków lub silniej.
Zapylacze
Winorośl Kordianka jest obcopylna, więc potrzebuje obecności innych odmian kwitnących w podobnym terminie. W roli zapylacza sprawdzi się Winorośl Arkadia, Regina lub Łora.