Winorośl Ałyj to odmiana deserowa powstała ze skrzyżowania Winorośli Vitis Vinifera z Winoroślą Amurką. Cechuje ją duża plenność i odporność na choroby, w tym na mączniaka rzekomego.
Radzi sobie też z niskimi temperaturami, więc z uprawą Winorośli Ałyj poradzi sobie nie tylko doświadczony sadownik, ale również amator. Idealna do nasadzeń w przydomowym ogrodzie lub na działce.
Jednak warto mieć na uwadze, że owoce dobrze znoszą transport i przechowywanie, więc Winorośl Ałyj sprawdzi się też w uprawie towarowej.
Charakterystyka krzewu
Winorośl Ałyj cechuje się silnym wzrostem i dobrze drewniejącą łozą. Z racji tego, że jest to krzew owocowy pnący, to warto ją sadzić na podporach, przy murach, altanach, pergolach, czy przy ogrodzeniu.
W okres owocowania wchodzi średnio późno, najczęściej w trzecim roku po posadzeniu możemy spodziewać się pierwszych zbiorów. Odmiana plonuje obficie, corocznie. Termin dojrzewania owoców przypada na trzecią dekadę września.
Sadzonki Winorośli Ałyj sprzedawane są w doniczkach.
Owoc
Winorośl Ałyj rodzi owoce zebrane w duże lub bardzo duże, zwarte grona, pojedynczo ważą nawet od 500 do 800 gramów, a czasami nawet do jednego kilograma. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, o średniej masie około 6-7 gramów. Kształt mają owalny, nieco podłużny.
Skórka owoców jest jasnofioletowa, zrośnięta z miąższem, lecz dosyć twarda, wyczuwalna podczas konsumpcji. Miąższ chrupki, soczysty, słodko-kwaśny, bardzo smaczny, bez wyraźnego aromatu. Owoce idealne do spożycia na surowo, na przykład jako słodka przekąska.
Mogą stanowić też dodatek do ciast, deserów, sałatek owocowych, koktajli, czy innych potraw. Z owoców wyjdą też pyszne kompoty, dżemy, musy, konfitury, czy soki. Poza tym dobrze znoszą też transport i przechowywanie, więc są odpowiednie na handel.
Uprawa
Winorośl Ałyj najlepiej rozwija się na stanowiskach ciepłych i słonecznych, które są osłonięte od silnych wiatrów. Gleba powinna być żyzna, napowietrzona, z pH w okolicach 6,5. Należy wystrzegać się miejsc zbyt mokrych i zasolonych.
Odmiana wykazuje odporność na mrozy, nawet do -26 stopni Celsjusza, więc poradzi sobie w wielu rejonach Polski. Nie jest podatna na choroby, w tym wykazuje dobrą odporność na mączniaka prawdziwego i mącznika rzekomego.
Może jednak być zaskoczona przez szarą pleśń, więc lepiej zachować ostrożność. Poza tym jeśli ten problem nas dosięgnie, to należy usunąć owoce objęte szarą pleśnią wraz z innymi chorymi fragmentami.
Wskazane jest również wykonanie większego przewiewu wewnątrz, poprzez lekkie przycięcie niektórych pędów. Nie możemy też zapomnieć o odpowiednim oprysku.
Winorośl Ałyj wymaga też cięcia młodych pędów, najlepiej na około 10 oczek. Warto też pamiętać o cięciu prześwietlającym, zwłaszcza o usuwaniu starych, uszkodzonych i chorych pędów.
Zapylacze
Winorośl Ałyj jest samopylna, więc nie wymaga obecności innych odmian kwitnących w podobnym terminie.