Mini Kiwi Kens Red to odmiana pochodząca z Nowej Zelandii. Swoją nazwę zawdzięcza odkrywcy – Kenowi Nobbsowi. Mini Kiwi Kens Red to jedna z najbardziej ozdobnych odmian o średnio późnej porze dojrzewania. Jej owoce nie dość, że są smaczne, to jeszcze cenne dla zdrowia.
Sam krzew nie jest zbyt wymagający, więc sprawdzi się nie tylko w profesjonalnej uprawie, ale też amatorskiej. Z powodzeniem można posadzić Mini Kiwi Kens Red w swoim przydomowym ogrodzie, na działce lub w sadzie towarowym.
Charakterystyka krzewu
Mini Kiwi Kens Red rośnie bardzo silnie, zawiązując się na wszystkim w pobliżu. Jest to roślina pnąca, więc warto posadzić ją przy kratce, ogrodzeniu, altanie, czy pergoli. Roczny przyrost wynosi 2-3 metry, więc z każdym rokiem uprawy roślina pokrywa pędami coraz większą powierzchnię.
Docelowo osiąga około 10 metrów wysokości. Mini Kiwi Kens Red kwitnie w maju i czerwcu białymi, małymi kwiatami, zebranymi po 1-3 sztuki. Licie zielone, grube, szerokie, jajowate, jesienią przebarwiają się na żółto. Mini Kiwi Kens Red zaczyna owocować w 3-4 roku po posadzeniu.
Plonuje obficie, rocznie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na początek października. Sadzonki Mini Kiwi Kens Red sprzedawane są w doniczkach.
Owoc
Mini Kiwi Kens Red wydaje na świat dość duże owoce, ważące nawet do 5 gramów. Kształt mają owalny, skórkę cienką, gładką z czerwonym rumieńcem. Miąższ owoców jest zielono-purpurowy, soczysty, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny.
Owoce można spożywać na surowo po zerwaniu z drzewa i warto po nie sięgać w takiej postaci, ponieważ zawierają dużo mikroelementów i witamin. Poprzez regularne spożywanie owców odmiany Kens Red możemy dostarczyć organizmowi potasu, cynku i witaminy C.
Owoce mogą stanowić też dodatek do ciast, deserów i różnych potraw. Sprawdzą się przy wyrobie, dżemów, galaretek, soków i win. Dzięki temu, że nie pękają i można je długo przechowywać, są też idealne na handel.
Uprawa
Mini Kiwi Kens Red najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru. Jednak w lekkim półcieniu również się sprawdzi. Gleba powinna być żyzna, wilgotna, przepuszczalna, o odczynie lekko kwaśnym z pH 5,6-6,5.
Mini Kiwi Kens Red wykazuje wysoką odporność na choroby i mróz, ale mimo wszystko młode sadzonki warto zabezpieczać na zimę oraz wiosenne przymrozki. Ponadto warto pamiętać też o nawożeniu i przycinaniu. Pierwsze cięcie wykonujemy jednak dopiero po około czterech latach od posadzenia w celu odmłodzenia krzewu.
Wówczas ograniczamy się do usunięcia starych pędów, ponieważ to wpłynie pozytywnie na kwitnienie rośliny. Wiosną ograniczamy się do usuwania uszkodzonych, martwych i chorych pędów. Cięcie można też wykonywać w celu uformowania pnącza, gdy zbytni się rozrośnie.
Warto jednak nie przesadzać z jego siłą, ponieważ nadmierne przycinanie może osłabić owocowanie. Starsze pędy (około 3-letnie) usuwamy po owocowaniu.
Zapylacze
Mini Kiwi Kens Red do dobrego owocowania potrzebuje obecności innych odmian kwitnących w podobnym czasie. W roli zapylacza sprawdzi się męska Mini Kiwi Male, Weiki lub obłupłciowa Dr Szymanowski, czy Issai.