Jagoda Kamczacka Zojka to polska odmiana krzewu długowiecznego, owocująca nawet przez 30 lat. Cechuje ją bardzo obfite plonowanie, mrozoodporność oraz niewielkie wymagania, więc idealna do nasadzeń amatorskich w przydomowych ogrodach i na działkach.
Dzięki temu, że owoce Jagody Kamczackiej Zojka można zbierać mechanicznie, sprawdzi się też na bardzo dużej plantacji towarowej.
Charakterystyka krzewu
Jagoda Kamczacka Zojka rośnie średnio silnie, dorastając do około 1,6 metra wysokości. Krzew pokrój ma kulisty, średnio zagęszczony. Liście są niewielkie, ciemnozielone. Jagoda Kamczacka Zojka kwitnie wczesną wiosną, najczęściej w marcu, wydając na świat kremowe lub jasnożółte, lekko pachnące kwiaty.
W okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, a pierwszych zbiorów możemy spodziewać się już w pierwszym roku po posadzeniu. Pierwszy zbiór jest niewielki, ale z każdym kolejnym daje coraz więcej owoców.
Obfite plonowanie pojawia się zwykle od piątego roku po posadzeniu i wówczas z jednego krzewu można zebrać nawet do 4 kg owoców. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na pierwszą połowę czerwca. Krzewy Jagody Kamczackiej Zojka sprzedawane są w doniczkach.
Owoc
Jagoda Kamczacka Zojka wydaje na świat całkiem duże owoce, które ważą nawet do 1,5 grama. Kształt mają owalny, lekko wydłużony. Skórka owoców jest granatowa, miąższ soczysty, aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny, przypominający borówkę amerykańską lub jagodę leśną.
Owoce warto spożywać na surowo, zwłaszcza że zawierają w sobie wiele witamin, minerałów i składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na zdrowie. Można je dodawać do deserów, koktajli, ciast, sałatek owocowych, czy różnych potraw.
Owoce Jagody Kamczackiej Zojka można też mrozić lub przerabiać na soki, dżemy i kompoty.
Uprawa
Jagoda Kamczacka Zojka najlepiej czuje się na ciepłym i słonecznym stanowisku, osłoniętym od silnego wiatru. W półcieniu także się sprawdzi, ale im więcej słońca, tym owoce będą słodsze. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna i lekko kwaśna.
Należy wystrzegać się miejsc zalewowych i mokrych. Podczas sadzenia krzewu warto wzbogacić ziemię kompostem lub obornikiem. Dalsza uprawa Jagody Kamczackiej Zojka ogranicza się do nawożenia co dwa lub trzy lata (kompostem lub obornikiem) oraz podlewaniem w okresie długiej suszy.
Odmiana wykazuje wysoką odporność na choroby i niskie temperatury, więc na zimę nie trzeba jej okrywać. Przycinanie powinno ograniczać się do wycinania starych, uszkodzonych i chorych pędów. Od 5 roku po posadzeniu wykonujemy już regularnie cięcia prześwietlające.
Najlepiej robić to wczesną wiosną (w marcu), wyłącznie w pogodne i bezdeszczowe dni.
Zapylacze
Jagoda Kamczacka Zojka może być sadzona samotnie, ale wtedy trzeba spodziewać się słabego plonowania. W celu zwiększenia zbiorów zaleca się jej posadzenie w towarzystwie innych odmian jagody kamczackiej, które kwitną w podobnym terminie.
W roli zapylacza na pewno sprawdzi się Jagoda Kamczacka Wojtek, Duet, czy Atut.