Czereśnia Regina to jedna z najpopularniejszych odmian w Polsce. Pochodzi z krzyżówki odmian czereśni Rube i Schneidera późna. Powstała w Niemczech. Cieszy się uznaniem zarówno wśród sadowników, jak i ogrodników.
Owoc
Owoce Czereśni Reginy to wyjątkowa uczta dla podniebienia. Dużej wielkości wielkości, o głęboko purpurowo-czarnym kolorze, przyciągają wzrok już na pierwszy rzut oka. Są one niezwykle apetyczne nie tylko do spożycia na surowo, ale także jako dodatek do różnorodnych deserów, ciast i przetworów.
Wraz z dojrzewaniem, słodycz staje się coraz większa, a kwasowość zmniejsza się do lekko wyczuwalnej. Pestka jest średniej wielkości, spiczasta. Miąższ zwięzły, mięsisty i soczysty. Jest to jedna z najpóźniej dojrzewających odmian, dojrzałość zbiorcza przypada na koniec lipca.
Wymagania
Dobrze odporna na choroby bakteryjne i grzybowe. Podatna na choroby wirusowe. Mrozoodporna, poza najchłodniejszymi regionami w Polsce. W pierwszym roku/dwóch warto ją zabezpieczyć na zimę. Najlepiej rośnie na stanowiskach o pełnym nasłonecznieniu, co wpływa pozytywnie na jakość owoców.
Gleba powinna być przepuszczalna i bogata w substancje odżywcze, a regularne podlewanie i nawożenie zapewnią optymalne warunki wzrostu.
Zapylacze
Obcopylna. Przykładowe zapylacze: Kordia, Karina, Schneidera Późna, Sylvia, Hedelfińska, Sam, Buttnera Czerwona,