Czereśnia Kamionka to jedna ze starszych odmian, która była uważana za najlepszą. W Polsce znana jest głównie przez starsze pokolenia, a szkoda, ponieważ daje duże i smaczne owoce i jest odporna na mróz i choroby. Czereśnia Kamionka idealnie sprawdzi się w przydomowym ogrodzie, jak również w sadzie na działce.
Charakterystyka drzewa
Drzewka czereśni Kamionka rosną silnie, tworząc solidną koronę. Plonują co roku, bardzo obficie. Jednak pierwszych zbiorów można spodziewać się po około dwóch latach od zasadzenia. Drzewka owocowe tej odmiany dostępne są zwykle wczesną wiosną lub jesienią. Gdy już uda się nabyć czereśnię Kamionka, to zaleca się szybkie posadzenie do gruntu.
Owoc
Owoce tej odmiany są duże, lśniące o ciemnoczerwonym kolorze. Od strony słońca mogą nabierać większej intensywności koloru. W smaku bardzo słodkie, soczyste i aromatyczne. Dojrzałość zbiorcza czereśni Kamionka przypada na pierwszą połowę lipca.
W odróżnieniu od wielu innych odmian, owoce nie pękają podczas obfitych opadów deszczu. Czereśnie z tej odmiany mogą spożywać bezpośrednio po zerwaniu.
Smakują idealnie na surowo, zwłaszcza jako dodatek do deserów i ciast bez pieczenia. Jednak to nie wszystko, ponieważ owoce czereśni Kamionka można też wykorzystać na przetwory, do różnego typu wypieków i dań głównych.
Uprawa
Czereśnia Kamionka preferuje glebę żyzną, próchniczą i przepuszczalną o pH 6,5-7. Jest to odmiana odporna na mróz i choroby, która nie wymaga zbyt dużo uwagi. Mimo wszystko, warto ją regularnie przycinać, ponieważ to wpłynie na jej wygląd, jak również na większą ilość i lepszą jakość owoców.
Pierwsze cięcie można wykonać wiosną (nawet po zasadzeniu) i powinno obejmować przycięcie przewodnika o 1/2 oraz pędów bocznych o 1/3. Jeśli sadzonki zostaną kupione jesienią, to z pierwszym przycinaniem należy poczekać do wiosny.
Zapylacze
Odmiana Kamionka nie jest samopylna, więc do dobrego owocowania potrzebuje zapylenia obcym pyłkiem. Najlepiej jeśli to będzie czereśnia Burlat, Vega, Buttnera Czerwona lub Summit.