Orzech Laskowy Cosford to odmiana wielkoowocowa pochodzenia angielskiego, która znana jest już od 1816 roku. Cieszy się sporą popularnością w wielu różnych krajach, w tym również w Polsce. Niezwykle ceniona za wyjątkowy mak i wielkość owoców, ale też za łatwość w uprawie.
Dzięki temu Orzech Laskowy Cosford może być uprawiany nie tylko przez profesjonalnych sadowników, ale też amatorów. Odmiana odpowiednia do przydomowego ogrodu lub na działkę.
Sprawdzi się też w sadach towarowych, zwłaszcza że owoce uważane są za najsmaczniejsze z odmian orzecha laskowego, i cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów.
Charakterystyka krzewu
Orzech Laskowy Cosford rośnie silnie, tworząc wzniosłą i rozłożystą koronę. Docelowo osiąga około 5 metrów wysokości. Krzew kwitnie w okolicach marca, jeszcze przed pojawieniem się liści. Wydaje na świat jednakowo kwiaty męskie oraz żeńskie.
Liście duże, ciemnozielone, owalne lub odwrotnie jajowate. Orzech Laskowy Cosford zaczyna bardzo szybko owocować, bo już w trzecim lub czwartym roku po posadzeniu można spodziewać się pierwszych zbiorów. Nie wpada w przemienność owocowania, rodzi corocznie, bardzo obficie.
Dojrzałość zbiorcza owoców przypada w połowie września, a dokładniej mówiąc, gdy orzechy same wypadają z pokrywy.
Owoc
Orzech Laskowy Cosford rodzi duże owoce. Kształt mają podłużny, szerokoeliptyczny, nieco spłaszczony. Skorupka jest cienka, można ją rozłupać w rękach. Początkowo barwi się na jasny brąz, ale im bardziej dojrzałe, tym staje się ciemniejsze. Wierzchołek szeroko zaostrzony.
Tarczka wypukła i łagodnie zaokrąglono. Wewnątrz jądro średniej wielkości, walcowate, jasnokremowe. Dobrze przylega do skorupki, nie tworzy pustej przestrzeni. W smaku orzechy są chrupkie, soczyste, słodkawe.
Idealne do spożycia na surowo, zwłaszcza że są źródłem cennych dla ludzkiego zdrowia składników odżywczych, minerałów i witamin. Wystarczy regularnie sięgać po owoce Orzecha Laskowego Cosford, a dostarczymy organizmowi witaminy C, E, A, B6 i K.
Do tego, białka, błonnika, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, cynku, czy żelaza. Owoce mogą stanowić też dodatek do różnego typu sałatek, deserów, ciast, czy potraw. Warto je też przechowywać, by na bieżąco dodawać do owsianki lub koktajli.
Uprawa
Orzech Laskowy Cosford nie ma dużych wymagań, ale najlepiej sprawdza się na ciepłym i słonecznym stanowisku. W lekkim półcieniu również będzie dobrze plonować. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, umiarkowanie wilgotna, o odczynie obojętnym.
Odmiana wyjątkowo odporna na niskie temperatury i choroby, więc sprawdzi się też w uprawie ekologicznej. Orzech Laskowy Cosford wymaga cięcia. Pierwszy zabieg wykonuje wiosną, nawet bezpośrednio po posadzeniu.
Jeśli krzew zostanie posadzony jesienią, to z pierwszym cięciem czekamy do najbliższej wiosny. Wówczas skracamy pędy o 1/3 ich długości, co sprawi, że przywrócimy równowagę między korzeniami i częścią nadziemną, a także nadamy odpowiedni kształt koronie młodego krzewu.
Pamiętajmy też o usuwaniu uszkodzonych pędów, uschniętych oraz chorych.
Zapylacze
Orzech Laskowy Cosford jest częściowo samopylny, więc sadząc go pojedynczo, zaowocuje tylko na część swoich możliwości. Aby zwiększyć plonowanie, zaleca się posadzenie innej odmiany, która kwitnie w podobnym czasie.
W roli zapylacza sprawdzi się Orzech Laskowy Kataloński, Orzech Laskowy Olbrzym z Halle, czy Orzech Laskowy Cud z Bollwiller.