Orzech Laskowy Warszawski Czerwony to stara polska odmiana, która została uzyskana w 1963 roku przez Zabierzańskiego w Warszawie. Cechuje ją wysoka plenność, czy stosunkowo prosta uprawa, więc odmiana polecana nie tylko dla profesjonalnych sadowników, ale też dla amatorów.
Orzech Laskowy Warszawski Czerwony jest też bardzo dekoracyjny, więc z powodzeniem może zastąpić krzewy ozdobne w naszych przydomowych ogrodach i na działkach. Odmiana dobrze sprawdzi się także w sadach towarowych, zwłaszcza że owoce orzecha laskowego cieszą się sporym powodzeniem wśród Polaków.
Charakterystyka krzewu
Orzech Laskowy Warszawski Czerwony rośnie silnie, dorastając nawet do 5 metrów wysokości. Koronę tworzy kulistą, zagęszczoną. Na uwagę zasługują pięknie wybarwione liście, które są w kolorze purpurowo-czerwono-brunatnym.
Takie barwy zachowują od wiosny do lata, bliżej jesieni liście zielenieją. Kwiatostany (kotki) pojawiają się dość późno, ale mimo wszystko lepiej zachować ostrożność, ponieważ mogą być uszkadzane przez wiosenne przymrozki.
Orzech Laskowy Warszawski Czerwony wcześnie wchodzi w owocowanie, dając bardzo obfite plony. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na wrzesień, gdy same zaczynają spadać na ziemię.
Owoc
Orzech Laskowy Warszawski Czerwony rodzi duże, lekko spłaszczone, ale dość regularne owoce. Skorupka jest cienka, w kolorze czerwonym. Pod nią duże, jajowate jądro. W smaku soczyste, słodkie, bardzo smaczne.
Owoce tej odmiany orzecha laskowego można spożywać na surowo w formie przekąski. Na pewno wyjdzie nam to na korzyść, ponieważ są one bogate w składniki odżywcze, minerały i witaminy, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie.
To właśnie poprzez regularne spożywanie owoców orzecha laskowego można dostarczyć organizmowi witaminy B1, C i E, czy wapnia, magnezu, miedzi i cynku. Owoce można też suszyć, dodawać do deserów, ciast, sałatek, czy wielu innych potraw.
Można je też przechowywać, ale trzeba to robić w suchym i zacienionym miejscu.
Uprawa
Orzech Laskowy Warszawski Czerwony nie ma zbyt dużych wymagań. Lubi najbardziej ciepłe i słoneczne stanowiska, które są dobrze osłonięte od silnych i mroźnych wiatrów. Posadzony w półcieniu lub całkowitym cieniu też będzie wydawać plon, choć wtedy liście mogą się gorzej wybarwiać.
Ziemia powinna być żyzna, wapienna, umiarkowanie wilgotna. Należy wystrzegać się gleb lekkich, piaszczystych oraz ciężkich. Orzech Laskowy Warszawski Czerwony dość dobrze znosi susze, ale młode sadzonki warto po posadzeniu regularnie podlewać.
Jeśli ziemia jest słaba, to trzeba ją zasilić wiosną, ściółkując glebę wokół krzewu kompostem, obornikiem lub nawozem mineralnym wieloskładnikowym. Orzech Laskowy Warszawski Czerwony jest odporny na choroby i mrozy, więc może być sadzony w dowolnym rejonie Polski.
W uprawie ważne jest przycinanie krzewu. Pierwsze cięcie wykonujemy wiosną, nawet bezpośrednio po posadzeniu. Jeśli do nasadzenia doszło jesienią, to z pierwszym cięciem czekamy do najbliższej wiosny. Wówczas przycinamy gałązki o 1/3 długości.
Zapylacze
Orzech Laskowy Warszawski Czerwony jest samopylny, więc może być sadzony pojedynczo. Jednak wskazuje się, że posadzenie innej odmiany kwitnącej w tym samym czasie zwiększy plonowanie.