Morwa Biała to roślina liściasta, która należy do rodziny morwowatych. Naturalnie występuje w Chinach i Japonii, gdzie jest też powszechnie uprawiana. Jednak Morwa Biała szybko zyskała też popularność w wielu innych państwach, w tym również w Polsce.
Wynika to głównie z jej jadalnych owoców, które są cenne dla ludzkiego zdrowia, ale nie tylko. Morwa Biała jest też dość łatwa w uprawie, więc poradzą sobie z nią jednakowo doświadczeni sadownicy, jak i amatorzy.
W dodatku, Morwa Biała jest bardzo dekoracyjna, więc z powodzeniem może zastąpić drzewka ozdobne w przydomowych ogrodach, na działce lub terenie miejskim. Odmiana odpowiednia też do nasadzeń towarowych, zwłaszcza że odpowiednio pielęgnowane drzewko może przetrwać nawet 200 lat.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owocowe rośnie szybko, osiągając nawet do 10-15 metrów wysokości. Morwa Biała ma wyprostowany pokrój i rozłożystą koronę. Pień jest stosunkowo krótki. Kora brązowa, chropowata, zwraca uwagę.
Drzewo wytwarza też sok mleczny, co jest bardzo charakterystyczne dla morwy. Liście są miękkie w dotyku, kształt mają jajowaty, kolor intensywnie zielony. Są też delikatnie owłosione. Morwa Biała kwitnie w maju, pokrywając się drobnymi kwiatami w kolorze zielonkawym lub białym.
Warto też zauważyć, że odmiana jest rozdzielnopłciowa, więc wytwarza kwiaty żeńskie i męskie. Z kwiatów zawiązują się owoce, które po osiągnięciu dojrzałości spadają na ziemię. Morwa Biała plonuje obficie, corocznie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada pod koniec lipca.
Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami można nabyć wiosną lub jesienią. Wtedy też przypada ich okres sadzenia, więc bezpośrednio po zakupie zaleca się umieszczenie drzewek w gruncie.
Owoc
Morwa Biała rodzi małe owoce, których długość nie przekracza około dwóch centymetrów. Składają się na nie małe kuleczki, tworzące jagodę. Kolor mają jasny, lekko żółty, kremowy lub różowy. Owoce są jadalne. W smaku słodko-kwaśne, mają sporo soku.
Z powodzeniem można je jeść na surowo, zwłaszcza że zawierają w sobie wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia. To skarbnica witamin z grupy B, czy witaminy C. Do tego magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i potasu.
Z owoców można też wytwarzać dżemy, soki, czy nawet suszyć. Będzie to dobry dodatek do deserów, ciast, sałatek owocowych, czy różnego typu potraw. Z owoców Morwy Białej produkowane są też preparaty lecznicze.
Uprawa
Morwa Biała preferuje stanowisko ciepłe i słoneczne, które jest też osłonięte od wiatru. Umieszczając ją na takim, możemy liczyć na dobre owocowanie. Gleba powinna być żyzna, umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna, o obojętnym pH.
Sadzonki Morwy Białej silnie się rozrastają, więc trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości. Drzewka owoce są wysoce odporne na wszelkie choroby, więc sprawdzą się w uprawie ekologicznej. Morwa Biała radzi sobie też z niskimi temperaturami, choć będzie wymagać zabezpieczenia na zimę.
Cięcie nie jest wymagane, jednak warto to robić, ponieważ zapewnimy drzewu lepsze rozkrzewianie się, co poskutkuje bujną i gęstą koroną. Cięcie niestety zmniejsza owocowanie, więc warto to robić rozważnie i ograniczać się wyłącznie do skracania gałęzi o 1/2 długości.
Do tego, warto też usuwać suche i uszkodzone pędy, a także chore.
Zapylacze
Morwa Biała jest samopylna.