Morwa Czarna to drzewo owocowe należące do rodziny morwowatych, które pochodzi z Azji Mniejszej. Do Europy odmiana sprowadzona w XVI wieku i chętnie uprawiana nie tylko przez doświadczonych sadowników, ale też przez amatorów.
Morwa Czarna występuje również w Ameryce i Europie w formie zdziczałej. W naturalnym środowisku najczęściej porasta tereny leśne. W Europie traktowana jest też jako drzewo ozdobne, więc z powodzeniem może zastąpić klasyczne odmiany dekoracyjne.
W Polsce Morwa Czarna jest jeszcze rzadko spotykana, ale to się zmienia, ponieważ zaczęto dostrzegać jej liczne walory. Drzewko owocowe polecane do uprawy w przydomowym ogrodzie lub na działce.
Na pewno sprawdzi się też w sadzie towarowym, zwłaszcza że rzadko spotykane owoce budzą zainteresowanie.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owoce Morwy Czarnej rośnie bardzo intensywnie, osiągając nawet do 15 metrów wysokości. Koronę tworzy szeroką, kulistą i rozłożystą. Pień drzewa jest niski. Liście ząbkowate, owłosione i dość duże, ułożone skrętolegle. Rozwijają się późno, a jesienią pięknie się przebarwiają na żółto, choć opadają szybko.
Morwa Czarna kwitnie w maju i czerwcu, wydając na świat drobne, zielonkawe kwiaty zebrane w tzw. kotki. Kwiaty są jednopienne, co oznacza, że na jednym drzewie są kwiaty męskie i żeńskie. Morwa Czarna plonuje corocznie, obficie.
Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na koniec sierpnia. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami pojawiają się w sprzedaży wiosną i jesienią. Bezpośrednio po zakupie należy umieszczać drzewka w gruncie, ponieważ wtedy przypada ich okres nasadzeń.
Owoc
Morwa Czarna wydaje na świat średniej wielkości owoce, mające około 2-2,5 cm długości. Zbudowane są z malutkich kuleczek, które tworzą jedną jagodę. Kształt mają walcowaty, skórkę błyszczącą, w kolorze czarnym.
Owoce Morwy Czarnej są jadalne, w smaku specyficzne, nieco mdłe, ale słodkie i dobre. Można je zatem śmiało spożywać na surowo po zerwaniu z drzewa. Jednak będą stanowić też idealny dodatek do sałatek owocowych, deserów i ciast.
Owoce można przerobić na dżemy, konfitury, czy soki. Wyjdą z nich smaczne nalewki, likiery oraz wina. Niezerwane będą też stanowić pożywienie dla ptaków.
Uprawa
Morwa Czarna najlepiej czuje na ciepłym i słonecznym stanowisku, które jest zaciszne i osłonięte od silnych wiatrów. Gleba powinna być przepuszczalna, gliniasta lub piaszczysta. Może to być nawet zwykła ziemia ogrodowa, byle była o odczynie zasadowym lub obojętnym.
Należy wystrzegać się sadzenia drzewka w zastoiskach mrozowych i na zbyt żyznych glebach, ponieważ na takim podłoży pędy morwy będą drętwieć. Przed posadzeniem drzewka należy przygotować odpowiednio glebę, odchwaścić ją i przekopać.
Jeśli jest za ciężka, to można dodać piasku, a jeśli za słaba, to kompostu. Morwa Czarna wykazuje dość dobrą odporność na niskie temperatury, ale młode sadzonki lepiej zabezpieczać na zimę. Drzewko raczej nie choruje i nie wymaga zbyt dużo uwagi.
Jednak trzeba pamiętać o regularnym przycinaniu, które polega na formowaniu korony i usuwaniu chorych, uszkodzonych lub suchych gałęzi. Zabiegi wykonuje się pod koniec zimy.
Zapylacze
Morwa Czarna jest samopylna, więc nie wymaga sadzenia w pobliżu innych odmian kwitnących w podobnym terminie.