Pigwa Gruszkowa to roślina należąca do rodziny różowatych. Ceniona jest nie tylko za owoce, które znalazły zastosowanie w przetwórstwie, ale również za dekoracyjny wygląd. Pigwa Gruszkowa może z powodzeniem zastąpić drzewka ozdobne, ponieważ pięknie wygląda w okresie kwitnienia.
W dodatku, drzewko wykazuje dobrą odporność na mróz i choroby. Nie wymaga też zbyt dużo uwagi, więc z uprawą poradzi sobie nie tylko doświadczony sadownik, ale też amator. Pigwa Gruszkowa sprawdzi się w przydomowym ogrodzie, na działce lub w sadzie towarowym.
Charakterystyka drzewa
Pigwa Gruszkowa rośnie silnie, dorastając nawet do 8 metrów wysokości, choć jej wzrost w dużej mierze zależy od zapewnionych warunków. Drzewo rośnie swobodnie, tworząc rozłożystą, wyniosłą koronę. Pigwa Gruszkowa liście ma zielone.
Kwitnie w maju i czerwcu, wydając na świat duże (4-5 cm) kwiaty w kolorze białym. Wyglądają bardzo efektownie i przyjemnie pachną, więc z powodzeniem drzewko może stanowić dekorację naszych ogrodów i działek.
W okres owocowania Pigwa Gruszkowa wchodzi wcześnie, owocuje corocznie, wydając duże plony. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na przełom września i października.
Owoc
Pigwa Gruszkowa wydaje na świat duże owoce, które mają szerokogruszkowaty kształt. Są żebrowane, twarde, powierzchnię mają pofałdowaną i błyszczącą. Skórka ładnie wybarwiona na złotożółto.
Owoce pokrywa gęsty i wyraźny kutner, który schodzi łatwo podczas wycierania. Wewnątrz miąższ ma kolor białożółty, w smaku kwaśny i cierpki. Owoce pigwy mają przyjemny aromat, który jest połączeniem ananasa z lekką nutą pomarańczy.
Choć nie będą nam smakować w stanie surowym, to można je dodawać do herbat, soków, czy lemoniady, zwłaszcza że zawierają w sobie dużo witaminy C oraz mikroelementów, w tym na przykład żelaza, manganu, boru i miedzi.
Z owoców Pigwy Gruszkowej wychodzą też smaczne przetwory, konfitury, dżemy, czy soki i galaretki. Sprawdzą się też jako podstawowy składnik nalewek i alkoholi. Owoce dobrze sprawdzają się w transporcie i w przechowywaniu.
W chłodnym miejscu można je przechowywać nawet kilka miesięcy.
Uprawa
Pigwa Gruszkowa jest światłolubna, więc dobrze czuje się na ciepłym i słonecznym stanowisku, które dodatkowo jest osłonięte od silnego wiatru. Gleba powinna być żyzna, najlepiej o odczynie nieco kwaśnym. Pigwa Gruszkowa ma płytki system korzeniowy, więc wymaga stale wilgotnej gleby.
Odmiana wykazuje dużą odporność na choroby, więc z jej uprawą poradzą sobie nie tylko doświadczeni sadownicy, ale też amatorzy. W dodatku Pigwa Gruszkowa może być sadzona w dowolnym rejonie Polski, nawet w tych chłodniejszych, ponieważ wykazuje dobrą odporność na mróz i przymrozki.
Mimo wszystko młode drzewka i tak lepiej zabezpieczać na zimę. Dodatkowo warto przycinać Pigwę Gruszkową, a pierwsze cięcie wykonujemy wiosną, nawet bezpośrednio po zasadzeniu. Sadząc drzewko jesienią, czekamy z pierwszym cięciem do najbliższej wiosny.
Jeśli sadzonka nie ma rozgałęzień, wówczas skracamy ją o 1/3 długości. Jeśli drzewko ma rozgałęzienia, to skracamy przewodnik o połowę, a pędy boczne o 1/2 długości. W kolejnych latach skracamy wszystkie pędy o 1/3 długości, co sprawi, że korona zbuduje się sama.
Aby drzewo wykształciło widoczny pień, zaleca się usuwanie odrostów poniżej 50-60 cm. Gdy Pigwa Gruszkowa się rozgałęzi i zacznie owocować, to wówczas możemy zrezygnować z regularnego cięcia. Wystarczy tylko prześwietlać drzewo, wycinając gałązki krzyżujące się, rosnące do środka lub zbyt zagęszczające.
Do tego, oczywiście pędy uszkodzone lub chore.
Zapylacze
Pigwa Gruszkowa jest samopylna, więc nie wymaga sadzenia w pobliżu innych odmian kwitnących w tym samym czasie.