Grusza Azjatycka Kosui to wczesna odmiana egzotyczna pochodząca z Japonii. Znalazła się w czołówce najchętniej uprawianych grusz, ale nie powinno nas to jednak za bardzo dziwić, ponieważ ta odmiana ma niskie wymagania pielęgnacyjne.
Dzięki temu uprawiać ją mogą nie tylko doświadczeni sadownicy, ale również amatorzy. Grusza Azjatycka Kosui sprawdzi się idealnie w przydomowym ogrodzie, na działce, czy nawet w sadzie produkcyjnym.
Charakterystyka drzewa
Drzewo Gruszy Azjatyckiej Kosui początkowo rośnie silnie, zachowując wiotki pokrój i tworząc średnich rozmiarów koronę. Docelowo może osiągać od 4 do 5 metrów wysokości. Grusza Azjatycka Kosui kwitnie dość późno, więc kwiatom nie powinny zagrażać wiosenne przymrozki.
Drzewo wcześnie wchodzi w okres owocowania. Ma tendencję do nadmiernego zawiązywania owoców, więc warto przerzedzać zawiązki, ponieważ to poprawi regularność owocowania i umożliwi uzyskanie większych owoców. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na drugą połowę sierpnia.
Owoc
Grusza Azjatycka Kosui rodzi małe lub średniej wielkości owoce o pojedynczej masie w przedziale 100-120 gramów. Kształt mają kulisty, lekko spłaszczony, więc mogą nieco przypominać jabłonie.
Owoce pokrywa jasnobrązowa, szorstka skórka z licznymi przetchlinkami, który w pełni dojrzałości zmienia odcień na złoto-brązowy. Miąższ owoców jest soczysty, słodki i chrupiący. Ze względy na wysoką zawartość składników odżywczych i mineralnych, owoce Gruszy Azjatyckiej Kosui warto spożywać na surowo.
Jednak mogą też stanowić dobry dodatek do ciast, deserów i różnych potraw. Owoce powszechnie wykorzystywane są również przy produkcji soków, win, nalewek, czy przetworów.
Uprawa
Grusza Azjatycka Kosui dobrze czuje się na ciepłym i słonecznym stanowisku, które jest osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna, lekko kwaśna z pH oscylującym w granicach 5,6-6,5.
Przed umieszczeniem sadzonki w gruncie warto odchwaścić glebę, przekopać ją i w razie konieczności odpowiednio użyźnić. Grusza Azjatycka Kosui wykazuje dobrą odporność na mróz i parcha gruszy.
Jednak może być atakowana przez bakterię powodującą zarazę ogniową, więc w trakcie rozwoju drzewa lepiej zwracać uwagę na występowanie charakterystycznych objawów, w tym na przykład na kurczenie się, brązowienie i zamieranie kwiatów.
Poza tym, Grusza Azjatycka Kosui wymaga też regularnego przycinania, a pierwszy zabieg powinno wykonać się wiosną, nawet po bezpośrednim nasadzeniu.
Jeśli drzewko zostało umieszczone w gruncie jesienią, to z pierwszym cięciem trzeba poczekać do najbliższej wiosny i powinno opierać się na skróceniu pędów bocznych o 1/3 długości. Jeśli drzewo nie zdążyło wypuścić pędów bocznych, to należy skrócić je na wysokości około 80-90 cm.
Zapylacze
Grusza Azjatycka Kosui jest samopylna, ale w celu zwiększenia obfitości owocowania, warto umieścić ją w towarzystwie zapylaczy. Dla tej odmiany dobrym zapylaczem będzie Grusza Japońska Hong Li, Grusza Japońska Komoi Nashi, Grusza Japońska Shinseiki, czy Grusza Konferencja.