Grusza Azjatycka Chojuro to stara odmiana, lecz wysoce atrakcyjna pod względem wyglądu drzewa, jak i owoców, które rodzi. Została wyselekcjonowana w XIX wieku jako siewka chińskiej Gruszy Kawasaki w Japonii. Grusza Azjatycka Chojuro jest znana i ceniona na całym świecie, w tym również w Polsce.
Cechuje ją niska podatność na mróz, czy to, że jest prosta w uprawie. Dzięki temu to idealna odmiana do sadu towarowego, przydomowego ogrodu i na działkę.
Charakterystyka drzewa
Drzewo Gruszy Azjatyckiej Chojuro rośnie silnie, tworząc rozłożystą i często zagęszczającą się koronę. Pędy rosną cienkie, lekko błyszczące, jasnobrązowe z delikatnymi czerwonymi przebarwieniami. Owoce rosną na krótkopędach oraz długopędach.
Docelowo drzewo może osiągnąć około 3,5-4,5 metrów wysokości. Grusza Azjatycka Chojuro dość wcześnie wchodzi w okres owocowania, bo najczęściej już po dwóch latach po posadzeniu daje pierwsze zbiory. Jest to odmiana owocująca bardzo obficie, corocznie.
Aby jednak uzyskać dobry zbiór, trzeba przerzedzać zawiązki. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na końcówkę września. Drzewko owocowe z odkrytymi korzeniami można nabyć tylko dwa razy w roku – wiosną i jesienią, czyli wtedy, gdy powinno zostać umieszczone w gruncie.
Owoc
Grusza Azjatycka Chojuro daje owoce średniej wielkości. Kształt mają kulisty albo lekko spłaszczony, podobny do jabłek, więc często określa się je mianem jabłko-gruszki. Skórkę szorstka, sucha i cienka, ale mocna. Początkowo zielono-brązowa, lecz w trakcie dojrzewania zmienia się jej kolor na brązowy.
Owoce Gruszy Azjatyckiej Chojuro mają też dość duże przetchlinki w kolorze kremowym. Szypułka jest dość długa, osadzona w płytkim zagłębieniu. Miąższ owoców jest żółtawy, soczysty, słodki, aromatycznym rozpływający się w ustach.
Owoce tej odmiany gruszy warto spożywać na surowo, zwłaszcza że są bogatym źródłem składników odżywczych i mineralnych. Sprawdzą się również jako dodatek do deserów, ciast i różnych potraw. Owoce Gruszy Azjatyckiej Chojuro warto wykorzystać też w produkcji soków, nalewek, alkoholi i kompotów.
Nadają się też do zasuszenia i dłuższego przechowywania, bo mogą poleżeć nawet około sześciu miesięcy.
Uprawa
Grusza Azjatycka Chojuro preferuje ciepłe i słoneczne stanowisko, najlepiej osłonięte od silnego wiatru i bez zastoisk mrozowych. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna z odczynem kwasowości zbliżonym do 5,6-6,5 pH.
Wybierając miejsce pod hodowlę Gruszy Azjatyckiej Chojuro warto wystrzegać się terenów podmokłych i przesadnie piaszczystych. Drzewko wykazuje dobrą odporność na rdzę gruszy i mróz. Mimo wszystko młode drzewka lepiej zabezpieczać na zimę przez pierwsze lata.
Poza tym, Grusza Azjatycka Chojuro, podobnie jak wiele innych drzewek owocowych, wymaga regularnego przycinania.
Zapylacze
Grusza Azjatycka Chojuro jest obcopylna, więc wymaga w swoim towarzystwie odmian kwitnących w tym samym czasie. W roli zapylacza sprawdzi się na pewno Grusza Azjatycka Shinseiki, Grusza Konferencja, Grusza Bonkreta Williamsa, Grusza Paryżanka, czy Grusza Faworytka.