Grusza Patten to odmiana pochodząca z Kanady, która jest krzyżówką Gruszy Bera Anjou i Oreł 15. Odnaleziona została w jednym z sadów w stanie Jowa. Do Polski trafiła już w okresie przedwojennym i wówczas cieszyła się sporym powodzeniem.
Obecnie jest to mało popularna odmiana, choć widać, że powoli wraca do łask. Nie ma jednak nic w tym dziwnego, ponieważ Grusza Patten plonuje obficie, rodząc duże owoce. Wykazuje też dużą odporność na mróz i choroby, więc uprawa tego drzewa owocowego jest bardzo prosta.
To idealna odmiana do przydomowego ogrodu lub na działkę. Sprawdzi się też w uprawie towarowej.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe Gruszy Patten rośnie silnie, dorastając docelowo do 3-4 metrów wysokości. Koronę tworzy wzniosłą, rozłożystą z grubymi pędami. Kwitnie w kwietniu i maju, pokrywając się biały kwiatami. Grusza Patten średnio wcześnie wchodzi w okres owocowania.
Plonuje obficie, corocznie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada zwykle pod koniec września, ale precyzyjny termin uzależniony jest od jakości stanowiska, klimatu panującego w regionie hodowli i indywidualnych warunków pogodowych odnotowanych w danym roku wegetacyjnym.
Owoc
Grusza Patten wydaje na świat duże lub bardzo duże owoce. Kształt mają jajowato-owalny, gruszkowaty. Skóra początkowo jest zielona, w pełnej dojrzałości staje się żółtawozielona. Usłana jest licznymi, dużymi przetchlinkami i obmyta subtelnym rumieńcem w kolorze karminowym.
Miąższ owoców jest zielonkawo-biały, ścisły, gruboziarnisty, smaczny i bardzo słodki. Owoce idealne do spożycia na surowo i w takiej postaci stanowią bogate źródło licznych składników odżywczych i mineralnych, w tym na przykład błonnika, pektyn, fosforu, jodu i wapnia.
Gruszki Patten zawierają też wiele witamin z grupy B, witaminę C, A i K. Wystarczy regularnie po nie sięgać, a poprawimy funkcjonowanie układu trawiennego, obniżymy cholesterol i wspomożemy profilaktykę wielu różnych chorób.
Owoce sprawdzą się jako dodatek do deserów, ciast, koktajli i różnego typu potraw. Można z nich tworzyć dżemy, soki i musy. Owoce mogą też być przechowywane w chłodnym miejscu przez okres kilku miesięcy.
Uprawa
Grusza Patten potrzebuje ciepłego i słonecznego stanowiska, które dodatkowo jest osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, lekko kwaśna lub obojętna z pH oscylującym w granicach 5,6-7,0.
Wybierając podłoże pod hodowlę, należy wystrzegać się terenów podmokłych i przesadnie piaszczystych. Przed umieszczeniem sadzonki warto przekonać i odchwaścić ziemię. W razie potrzeby trzeba też ją użyźnić, na przykład z pomocą kompostu.
Grusza Patten jest wysoce odporna na mróz i dość dobrze na parcha. Mimo wszystko warto monitorować drzewo owocowe pod kątem występowania objawów. Grusza Patten, podobnie jak większość odmian drzewek owocowych, wymaga regularnego cięcia.
Zabieg przeprowadzony po raz pierwszy pozwala przywrócić sadzonkę równowagę między częścią nadziemną a systemem korzeniowym. Z kolei dokonywane regularnie w kolejnych latach umożliwia uformowanie korony i poprawia jakość owocowania.
Zapylacze
Grusza Patten jest obcopylna, więc do dobrego owocowania potrzebuje obecności innej odmiany, która kwitnie w podobnym terminie. W roli zapylacza sprawdzi się Grusza Bonkreta Williamsa, Grusza Paryżanka, czy Grusz Bera Hardy.