Grusza Komisówka to stara odmiana pochodząca z wolnego zapylenia. Wyselekcjonowano ją w 1849 roku we Francji. Cieszy się niezwykłą popularnością we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego. W Polsce również doceniono ją za pyszne owoce, wysoką odporność na mrozy i choroby.
Grusza Komisówka jest dobrą odmianą na działkę oraz do przydomowego ogrodu. Do sadu towarowego jest średnio polecana ze względu na średnio obfite owocowanie.
Charakterystyka drzewa
Drzewo Gruszy Komisówki rośnie silnie, tworząc piramidalną, wzniesioną koronę o długich i grubych gałęziach, z dużą ilością odgałęzień bocznych. Drzewo kwitnie późno i wówczas pokrywa się białymi kwiatami.
W okres owocowania zwykle wchodzi w trzecim lub czwartym roku od posadzenia. Grusza Komisówka owocuje zwykle regularnie, corocznie, umiarkowanie obficie. Wykazuje jednak tendencję do owocowania przemiennego.
Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami można nabyć wiosną lub jesienią, ponieważ wtedy też przypada okres ich sadzenia. Bezpośrednio po zakupie zaleca się umieszczenie sadzonek w gruncie.
Owoc
Grusza Komisówka rodzi średniej wielkości lub duże owoce, które czasami mogą dorastać nawet do 300 gramów. Kształt mają szeroko-jajowaty, powierzchnię delikatnie pofałdowaną. Skórka jest gładka, zielonożółta, matowa lub lekko błyszcząca ze słabym rumieńcem od strony nasłonecznionej w kolorze pomarańczowo-brązowym.
Przetchlinki są dość wyraźne, przechodzą w rdzawe cętki w pobliżu kielicha. Ordzawienie jest bardzo delikatne i ma postać drobnej siateczki przy szypułce. Miąższ owoców jest biało-kremowy, masłowaty, bardzo soczysty, w smaku winno-słodki i aromatyczny.
Grusza Komisówka jest uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian, więc warto spożywać owoce na surowo. Sprawdzą się także przy robieniu deserów, ciast i różnego typu potraw. Z owoców można też robić przetwory i na pewno wyjdą smaczne dżemy, czy kompoty.
Uprawa
Grusza Komisówka dobrze czuje się na ciepłych i słonecznych stanowiskach, które są osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, ciepła, głęboka i dostatecznie wilgotna. Miejsce pod sadzonkę trzeba też dobrze przygotować, a więc odchwaścić i skopać.
Jeśli nie jest zbyt dobra, to warto ją ulepszyć poprzez wymieszanie z kompostem lub wymienić w całości, zwłaszcza że na zbyt słabej glebie Grusza Komisówka nie będzie owocować.
Odmiana wykazuje dobrą odporność na choroby i na niskie temperatury, ale w pierwszych latach lepiej zabezpieczać drzewko. W uprawie ważne jest też regularne przycinanie, a pierwszy zabieg wykonuje się wiosną, nawet po bezpośrednim nasadzeniu.
Jeśli sadzonka została umieszczona w gruncie jesienią, to z pierwszym cięciem trzeba poczekać do najbliższej wiosny, a sam zabieg powinien opierać na skróceniu gałęzi o 2/3 i przewodnika do około 35 cm nad ostatnią gałęzią.
W kolejnych latach wykonywać trzeba też cięcie prześwietlające, usuwać chore, suche i uszkodzone gałęzie.
Zapylacze
Grusza Komisówka nie jest samopłodna, więc wymaga obecności odmian, które kwitną w tym samym czasie. W roli zapylacza sprawdzi się Grusz Generała Leclerc, Lipcówka Kolorowa, Dobra Ludwika, Bonkreta Williamsa, Józefinka, Faworytka, czy Konferencja.