GRUSZA PARYŻANKA | DrzewkaOgrodowe.pl
GRUSZA PARYŻANKA | DrzewkaOgrodowe.pl
GRUSZA PARYŻANKA | DrzewkaOgrodowe.pl
GRUSZA PARYŻANKA | DrzewkaOgrodowe.pl

GRUSZA PARYŻANKA

Podkładka: Grusza kaukaska, Pigwa S1.

Wysokość drzewka: przycięta do ok. 150/170cm.

Wiek drzewka: 2 lata

Stan: Roślina świeżo wykopana z gruntu.

Specyfikacja: Korzenie drzewka zabezpieczone są w balocie, na czas transportu drzewek.

Certyfikowane rośliny

Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Producent

Kupujesz bezpośrednio od producenta. Posiadamy ponad 25 letnie doświadczenie w produkcji materiału szkółkarskiego

Gratisowa roślina

Do każdego zamówienia powyżej 200zł dodajemy roślinę gratis.

Darmowa wysyłka

Dla wszystkich zamówień o wartości powyżej 300zł.  Wysyłka za pobraniem 28zł ,płatność przelewem 21zł

Opis

Grusza Paryżanka to stara odmiana o francuskim pochodzeniu, która została wyselekcjonowana w 1983 roku. Drzewo wykazuje dość dobrą odporność na choroby, w tym na parcha, więc z jego uprawą poradzą sobie nie tylko doświadczeni sadownicy, ale także amatorzy.

Dlatego Grusza Paryżanka rekomendowana jest do sadów towarowych, przydomowych ogrodów oraz na działki.

Charakterystyka drzewa

Drzewo Gruszy Paryżanka w pierwszych latach od posadzenia rośnie silnie lub średnio silnie. Koronę tworzy wzniesioną o smukło-stożkowatym kształcie ze zwisającymi gałęziami. Ma ona też tendencję do szybkiego zagęszczania się.

Z biegiem czasu tempo wzrostu znacząco spada, ale za to drzewo bardzo obficie plonuje. Rodzi też dużą ilość krótkopędów na rozgałęzianiach drugiego rzędu. W okres owocowania wchodzi dość wcześnie, bo najczęściej w drugim lub trzecim roku od posadzenia.

Plonuje obficie, każdego roku o podobnej wielkości. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na drugą połowę października.

 

Owoc

Grusza Paryżanka rodzi duże lub średnio duże owoce o pojedynczej masie w granicach 150-220 gramów. Kształt mają jajowaty, skórkę szorstką, ciemno zieloną, która obmywa się wyraźnym ordzawieniem od strony kielicha i licznymi przetchlinkami.

Miąższ jest biały lub żółto-białawy, średnio soczysty, początkowo przyjmujący drobnoziarnistą strukturę, ale w pełnej dojrzałości zmienia konsystencję na masłową. Gruszki w smaku są pyszne, z wyczuwalnym aromatem słodko-winnym.

Owoce można spożywać na surowo, dodawać do rozmaitych deserów, ciast i potraw. Wyjdą z nich też dobre kompoty, dżemy, soki, czy inne przetwory.

 

Uprawa

Grusza Paryżanka preferuje ciepłe i słoneczne stanowiska. Gleba pod uprawę drzewa powinna być żyzna, bogata w składniki odżywcze, umiarkowanie wilgotna i wykazywać obojętny odczyn kwasowości, który oscyluje w granicach 6,6-7,2 pH.

Grusza Paryżanka pozostaje mało podatna na większość chorób, ale wykazuje wrażliwość na niskie temperatury, więc warto zapewnić jej prawidłowe zabezpieczenia na zimę. W uprawie tej odmiany gruszy liczy się także regularne przycinanie, a pierwszy zabieg powinno się wykonać wiosną, nawet po posadzeniu.

Jeśli sadzonka została umieszczona w gruncie jesienią, to z pierwszym cięciem trzeba poczekać do najbliższej wiosny i powinno opierać się na skróceniu przewodnika i gałęzi.

W kolejnych latach trzeba wykonywać też cięcie prześwietlające, które polega na usuwaniu pędów rosnących do środka korony, krzyżujących się lub konkurujących z przewodnikiem. Ponadto trzeba też usuwać stare pędy, chore i uschnięte.

Rany powstałe w wyniku przycinania warto zabezpieczać maścią ogrodniczą, a sam zabieg zawsze wykonywać w pogodne dni.

  

Zapylacze

Grusza Paryżanka nie jest samopylna, więc wymaga posadzenia innej odmiany, która kwitnie w podobnym czasie. Na pewno dobrym wyborem będzie Grusza Faworytka, Lipcówka Kolorowa, Bonkreta Williamsa, Bera Boska, Klapsa oraz Konferencja. 

Szczegóły produktu

Komentarze (0)

Brak opinie

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

8 innych produktów w tej samej kategorii: