GRUSZA PLEBANKA | drzewkaogrodowe.pl
GRUSZA PLEBANKA | drzewkaogrodowe.pl

GRUSZA PLEBANKA

29,00 zł
Brak podatku

Podkładka: Grusza kaukaska, Pigwa S1.

Wysokość drzewka: przycięta do ok. 150/170cm.

Wiek drzewka: 2 lata

Stan: Roślina świeżo wykopana z gruntu.

Specyfikacja: Korzenie drzewka zabezpieczone są w balocie, na czas transportu drzewek.

Certyfikowane rośliny

Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Producent

Kupujesz bezpośrednio od producenta. Posiadamy ponad 25 letnie doświadczenie w produkcji materiału szkółkarskiego

Gratisowa roślina

Do każdego zamówienia powyżej 100zł dodajemy roślinę gratis.

Darmowa wysyłka

Dla wszystkich zamówień o wartości powyżej 300zł.  Wysyłka za pobraniem 26zł ,płatność przelewem 21zł

Opis

Grusza Plebanka nazywa również Proboszczówką i Paternoster, to odmiana francuska, która została znaleziona w 1760 roku. Najprawdopodobniej jej odkrywcą jest proboszcz z parafii Villiers we Francji, który po tym jak znalazł siewkę w lesie, przesłał jej sadzonkę do angielskiego wikarego. Zatem nikogo nie powinna dziwić jej nazwa.

Grusza Plebanka cieszy się sporą popularnością w wielu różnych krajach, w tym również w Polsce. Duża w tym zasługa tego, że odmiana rośnie szybko i obficie plonuje, a przy tym dobrze radzi sobie z mrozem i chorobami.

Grusza Plebanka sprawdzi się jednakowo w sadach towarowych, w przydomowych ogrodach, jak i na działkach. 

 

Charakterystyka drzewa

Drzewo Gruszy Plebanka w młodym wieku rośnie silnie, gdy wchodzi w okres owocowania, jego siła wzrostu spada. Korona jest szeroko-stożkowata, dosyć duża. Dość późno rozpoczyna owocowanie, bo najczęściej w 5-7 roku po posadzeniu.

Gdy już zaczyna owocować, to daje dobre plony, ale zwykle przemiennie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na połowę października. 

Owoc

Grusza Plebanka rodzi duże lub bardzo duże owocowe, a masa pojedynczej jednostki może wynosić nawet około 200-210 gramów. Kształt mają wydłużony, butelkowaty, z długim, lekko skośnym ogonkiem. Skórka owoców jest gruba, szarozielona z kropeczkami, a w pełni dojrzałości żółta, czasami z jasnym, brunatno-czerwonym rumieńcem od słońca.

Miąższ żółtobiały, w połowie masłowy, drobnoziarnisty, bardzo smaczny, mało korzenny i przyjemnie słodki. Owoce można spożywać na surowo po zerwaniu z drzewa, dodawać do ciast, deserów, czy innych potraw.

Idealnie sprawdzają się również w przetwórstwie, zwłaszcza przy produkcji kompotów i dżemów. Owoce tej odmiany można też suszyć, przerabiać na nalewki, czy soki. 

  

Uprawa

Grusza Plebanka preferuje stanowisko ciepłe i słoneczne, ale w półcieniu także się przyjmie. Nie jest wybredna co do gleby, ale najlepiej czuje się na gliniasto-piaszczystych, więc takiej warto jej dostarczyć. Choć jest to odmiana dobrze znosząca niskie temperatury, to młode drzewka lepiej zabezpieczać przed mrozem.

Warto też pamiętać, że Grusza Plebanka może być podatna na parcha, więc lepiej podjąć stosowne kroki, by ją ochronić. Poza tym drzewko wymaga regularnego przycinania, a pierwszy zabieg trzeba wykonać wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu.

Przy nasadzaniu jesienią z takim zabiegiem trzeba poczekać do najbliższej wiosny, a wszelkie powstałe rany po cięciu najlepiej smarować maścią ogrodniczą. 

Zapylacze

Grusza Plebanka nie jest samopłodna, więc do owocowania potrzebuje innych odmian, które kwitną w podobnym terminie. W roli zapylacza na pewno sprawdzi się Grusza Dobra Ludwika, Bonkreta Williamsa, Bera Hardergo, Faworytka, Komisówka, Kongresówka, czy Trewinka.  

Szczegóły produktu

Komentarze (0)

Brak opinie

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

8 innych produktów w tej samej kategorii: