Grusza Bonkreta Williamsa nazywana również Berą Świętomichalską to odmiana pochodzenia angielskiego, która cieszy się popularnością w wielu różnych krajach. Została znaleziona jako siewka Staira w drugiej połowie XVIII wieku. Jednak do sadów została wprowadzona dopiero pod koniec XIX wieku.
Polecana jest do uprawy w sadach towarowych, na działkach, jak i w przydomowych ogrodach.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe początkowo rośnie silnie. Jednak po wejściu w okres owocowania siła wzrostu maleje, a drzewo szczepione na podkładce gruszy kaukaskiej może docelowo osiągnąć około 4,5 m wysokości. Korona ma kształt jajowato-stożkowy, zagęszczony. Gałęzie są wiotkie.
Kwitnie średnio późno, pokrywając się białymi kwiatami. Grusza Bonkreta Williamsa wchodzi w okres owocowania średnio wcześnie, bo najczęściej w trzecim lub w czwartym roku po posadzeniu. Plonuje obficie, dość regularnie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na początek września.
Owoc
Grusza Bonkreta Williamsa daje owoce bardzo duże, nawet do około 10 cm wielkości. Kształt mają jajowaty, wydłużony o nierównej, pofałdowanej powierzchni, u podstaw lekko żebrowane. Skórka jest dość cienka, delikatna, trochę błyszcząca, w kolorze zielonożółtym, z rdzawymi cętkami i plamkami.
Miąższ masłowaty, jasny, w smaku lekko słodki, z korzenną nutą i aromatyczny. Owoce tej odmiany gruszy można spożywać na surowo, dodawać do deserów, sałatek owocowych, ciast, czy innych potraw. Sprawdzają się także w przetwórstwie, zwłaszcza przy produkcji kompotów i dżemów. Poza tym gruszki można suszyć.
Uprawa
Grusza Bonkreta Williamsa nie jest wybredna, więc przyjmie się w wielu różnych miejscach. Mimo wszystko widać, że najlepiej czuje się na stanowisku ciepłym i słonecznym, gdzie gleba jest co najmniej umiarkowanie żyzna i średnio wilgotna. Grusza Bonkreta Williamsa jest średnio odporna na niskie temperatury, ale dobrze się regeneruje po przemarznięciu, więc to ułatwia uprawę.
Jest też średnio odporna na choroby, więc lepiej zachować ostrożność. W uprawie Gruszy Bonkrety Williamsa ważną rolę odgrywa przycinanie, ponieważ zapewnia dobre owocowanie, lepsze wybarwienie owoców, czy po prostu pielęgnację drzewa.
Pierwsze cięcie wykonuje się wiosną, nawet po nasadzeniu. Jeśli drzewko zostało umieszczone w gruncie jesienią, to z zabiegiem trzeba poczekać do najbliższej wiosny i powinien opierać się na skróceniu gałęzi o 1/3 i przewodnika trochę ponad najwyższą gałązkę.
W kolejnych latach wykonuje się cięcie formujące i prześwietlające koronę. Na bieżąco trzeba też wycinać suche, chore i zniszczone pędy, a powstałe w ten sposób rany warto zabezpieczać maścią ogrodniczą.
Zapylacze
Grusza Bonkreta Williamsa jest obcopylna, więc musi mieć w swoim pobliżu inne odmiany, które kwitną w podobnym terminie. Idealnym wyborem będzie Grusza Konferencja, Faworytka, Generał Leclerc, Highland, Paryżanka, Bera Boska, czy Komisówka.