Grusza Kongresówka jest starą odmianą, która pochodzi z Francji. Powstała w 1852 roku i od początku zachwycała sadowników na całym świecie. Do Polski odmiana ta została sprowadzona w latach 1872-1874 najprawdopodobniej przez braci Bardetów, ogrodników z Siedlec.
Grusza Kongresówka uważana jest za jedną z najlepszych, ponieważ rodzi smaczne i bardzo duże owoce, a przy tym nie wymaga zbyt dużo uwagi. Dzięki temu to idealna odmiana dla amatorów, którzy pragną cieszyć się smacznymi owocami w przydomowym ogrodzie, czy nawet w sadzie na działce.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe rośnie dość silnie i masywnie, tworząc luźną koronę, o niesymetrycznym, szeroko stożkowatym kształcie ze zwisającymi gałęziami. Docelowo Grusza Kongresówka może osiągnąć od czterech do pięciu metrów wysokości.
Owocuje wcześnie, regularnie, wydając średnio obfite plony każdego roku. Owoce dojrzewają w połowie sierpnia, ale mogą być przechowywane nawet do września.
Drzewka owocowe tej odmiany gruszy pojawiają się w sprzedaży dwa razy do roku – wiosną i jesienią, a bezpośrednio po zakupie zaleca się ich umieszczenie w gruncie.
Owoc
Owoce tej odmiany gruszy rosną bardzo duże, osiągając masę od 170 do nawet 300 gramów. Są lekko niekształtne, czasem guzowate. Skórkę mają cienką, gładką, jasnożółtą z lekkim rumieńcem. Miąższ kremowy, średnio ziarnisty, lekko pachnący, rozpływający się w ustach i z delikatnym cytrynowo-korzennym posmakiem.
Grusza Kongresówka daje tak dobre owoce, że zaleca się ich spożywanie na surowo po zerwaniu z drzewa. Oczywiście można też dodawać je do różnego typu deserów, ciast, czy potraw. Sprawdzają się w suszeniu, jak i w przetwórstwie. Na pewno z owoców wyjdą dobre musy, dżemy, czy nawet kompoty.
Uprawa
Grusza Kongresówka preferuje stanowisko ciepłe i słoneczne, najlepiej osłonięte od wiatru. Gleba powinna być średnio ciężka i dobrze przepuszczalna, ponieważ grusza nie toleruje wysokich tanów wód gruntowych. Choć jest to odmiana odporna na mróz, to młode drzewko lepiej zabezpieczać na zimę.
Za to jest mało wrażliwa na choroby, więc z jej uprawą poradzą sobie nawet amatorzy. Grusza Kongresówka, podobnie jak większość innych drzew owocowych, wymaga przycinania. Pierwszy zabieg wykonuje się na wiosnę, przed wejściem drzewa w okres kwitnienia i to nawet, jeśli dopiero zostało umieszczone w gruncie.
W przypadku nasadzenia jesienią, z pierwszym cięciem trzeba poczekać do najbliższej wiosny. Sam zabieg powinien opierać się na skróceniu pędów bocznych o 1/3 długości, a jeśli sadzonka nie ma rozgałęzień, to należy ją skrócić na wysokości około 80 cm.
Zapylacze
Grusza Kongresówka jest odmianą obcopylną, więc do dobrego owocowania wymaga obecności innych grusz o podobnym okresie kwitnienia. W roli zapylacza sprawdzi się Grusza Józefinka, Faworytka, czy Bokreta Williamsa.