Grusza Pomarańczówka nazywana również Bergamotą Letnią to bardzo stara i poniekąd zapomniana odmiana, która pochodzi z Francji. Cieszyła się dużą popularnością przed wojną. Obecnie prawie nikomu nie jest znana, a szkoda, ponieważ wykazuje sporą odporność na mróz i choroby, a przy tym daje pyszne owoce.
Polecana jest nie tylko do sadów towarowych, ale również do przydomowego ogrodu lub na działkę.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe tej odmiany gruszy rośnie silnie, tworząc rozłożystą koronę, z której zwisają cienkie gałęzie. Niewątpliwie elementem, który przykuwa wzrok, jest kora. Ma ciemny kolor i pokrywają ją białe piegi.
Grusza Pomarańczówka kwitnie wiosną i wtedy gałązki pokrywają się kwiatami koloru białego i lekko różowego. Drzewo plonuje obficie, corocznie, a im jest starsze, tym owocowanie lepsze. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na początek września.
Drzewka owocowe Gruszy Pomarańczówki można nabyć dwa razy w roku – wiosną i jesienią. Bezpośrednio po zakupie zaleca się ich umieszczenie w gruncie.
Owoc
Grusza Pomarańczówka rodzi średniej wielkości owoce. Kształt mają kulisty, lekko spłaszczony. Skórka jest ładnie wybarwiona żółtym kolorem, niekiedy z delikatnym, czerwonym rumieńcem. Miąższ żółtawy, soczysty, słodki i aromatyczny.
Owoce można spożywać na surowo po zerwaniu z drzewa, ale będzie też dobrym składnikiem różnego typu ciast, deserów, czy potraw. Nadaje się także na przetwory, zwłaszcza na kompoty, dżemy, czy nawet na nalewki.
Uprawa
Grusza Pomarańczówka preferuje ciepłe i słoneczne stanowisko. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, z umiarkowaną wilgotnością. Cechuje ją wysoka odporność na choroby oraz niskie temperatury, więc sprawdzi się w każdym rejonie naszego kraju i nie będzie wymagać dodatkowych działań.
Mimo wszystko trzeba pamiętać, że Grusza Pomarańczówka wymaga regularnego przycinania. Pierwszy zabieg powinno się wykonać wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu drzewa. Jeśli do nasadzenia doszło jesienią, to z cięciem trzeba poczekać do najbliższej wiosny i powinno się opierać na skróceniu przewodnika oraz gałęzi.
W kolejnych latach trzeba wykonywać też cięcie prześwietlające, ponieważ wpływa dobroczynnie na owocowanie, wybarwienie gruszek, a także na łatwość ich zbierania. Cięcie przeświecające najlepiej wykonywać w pogodne dni, a powstałe rany smarować maścią ogrodniczą.