Jabłoń Jester to odmiana angielska, która została wyselekcjonowana z Jabłoni Worcester Pearmain i Starkspur Golden Delicious w Stacji Doświadczalnej w East Malling. Do Polski sprowadzona w 1982 roku.
Odmiana cechuje się dobrą odpornością na mróz i choroby, co sprawia, że z jej prowadzeniem poradzi sobie nawet amator. Jabłoń Jester polecana jest do przydomowych sadów i ogrodów, lecz w sadzie towarowym również można ją umieścić.
Charakterystyka drzewa
Drzewo odmiany Jester rośnie silnie, tworząc wzniosłą, zagęszczoną i stożkową koronę. Docelowo może osiągać około 3-4 metrów wysokości. Jabłoń Jester zakwita w maju, wtedy obrasta białymi kwiatami zebranymi w kwiatostany.
W okres owocowania wchodzi wcześnie, wydając regularne i obfite zbiory. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na drugą połowę września, lecz do spożycia nadają się po około dwóch tygodniach po zbiorach.
Drzewka owocowe z gołym korzeniem można nabyć wiosną lub jesienią, a więc wtedy, gdy przypada okres sadzenia. Bezpośrednio po zakupie zaleca się umieścić sadzonkę w gruncie.
Owoc
Jabłoń Jester rodzi średniej wielkości lub duże owoce o kształcie kulisto-stożkowym. Skórka owoców jest gruba, zielonożółta, pokryta prawie w całości rozmytym rumieńcem w kolorze czerwonym. Miąższ jest kremowobiały, średnio twardy, soczysty, w smaku słodko-winny.
Owoce tej odmiany jabłoni są bardzo uniwersalne w zastosowaniu. Można je spożywać na surowo, dodawać do ciast, deserów i różnych potraw. Z owoców wyjdą też pyszne musy, soki, czy kompoty.
Uprawa
Jabłoń Jester najlepiej czuje się na słonecznym stanowisku. Gleba powinna być żyzna, umiarkowanie wilgotna, o odczynie obojętnym z odczynnikiem pH w przedziale 6,6-7,2. Odmiana wykazuje dobrą odporność na niskie temperatury, ale mimo wszystko przez pierwsze lata warto zabezpieczać drzewko na zimę.
Jabłoń Jester nie poddaje się też chorobom, w tym parchowi, więc nadaje się do uprawy ekologicznej. Poza tym wymaga też regularnego przycinania, a pierwszy zabieg wykonuje się wiosną, nawet po posadzeniu.
Ma on zapewnić równowagę pomiędzy częścią nadziemną drzewa a systemem korzeniowym, a to przekłada się też na właściwy rozwój jabłoni. Jeśli do nasadzenia doszło jesienią, to z pierwszym cięciem czekamy do najbliższej wiosny.
Wówczas przycinamy gałązki o 1/3 ich długości i przewodnik o połowę. W kolejnych latach cięcie jabłoni powinno opierać się na usuwaniu chorych i uszkodzonych pędów, jak również tych, które rosną pionowo, do dołu, do środka lub nachodzą na siebie.
Cięcie warto wykonywać w pogodne dni, a większe rany zabezpieczać maścią ogrodniczą.
Zapylacze
Jabłoń Jester jest obcopylna, więc do dobrego owocowania wymaga posadzenia w sąsiedztwie innej odmiany jabłoni, która kwitnie w podobnym czasie. W roli zapylacza na pewno sprawdzi się Jabłoń Koksa Pomarańczowa, Lobo, Spartan, Gala, czy James Grive.