Jabłoń Julia to wczesna odmiana czeska, która została wyselekcjonowana ze skrzyżowania Jabłoni Discovery i Jabłoni Quinte. Do jej największych zalet można zaliczyć wysoką odporność na parcha oraz tolerancję na mączniaka, więc nadaje się do upraw ekologicznych.
Jabłoń Julia rodzi też pyszne owoce, a drzewo wykazuję dość dobrą mrozoodporność, więc z uprawą poradzą sobie nawet amatorzy. Odmiana sprawdzi się w przydomowym ogrodzie, na działce, czy w sadzie towarowym.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe rośnie słabo lub umiarkowanie, tworząc luźną i nie za szeroką koronę. W późniejszych latach przy regularnym cięciu korona staje się bardziej zagęszczona. Jabłoń Julia kwitnie w maju, pokrywając gałązki biało-różowymi kwiatami, które prezentują się bardzo efektownie.
W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonując umiarkowanie, ale każdego roku. Drzewo zawiązuje owoce na krótkopędach, a zbiory wykonuje się już w lipcu. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami można nabyć dwa razy w roku – wczesną wiosną i jesienią.
Wtedy też przypada okres sadzenia jabłoni, więc bezpośrednio po zakupie zaleca się ich umieszczenie w gruncie.
Owoc
Jabłoń Julia rodzi średniej wielkości lub duże owoce, a ich a ich pojedyncza waga wynosi około 120-160 gramów. Kształt mają kulisto-spłaszczony. Skórka jest gładka, błyszcząca, pokryta intensywnie czerwonym, nieco rozmytym rumieńcem.
Na skórce widoczne są białe przetchlinki. Miąższ owoców jest jasny, delikatny, chrupiący, w smaku słodko-kwaśny. Owoce tej odmiany są bardzo smaczne, więc warto spożywać je na surowo. Mogą okazać się też dobrym dodatkiem do ciast, deserów, czy potraw.
Poza tym, sprawdzą się także przy wyrobie kompotów, musów lub dżemów.
Uprawa
Dla Jabłoni Julia najlepsze jest stanowisko ciepłe i słoneczne, z wystawą południową lub południowo-zachodnią. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, lekko kwaśna lub obojętna. Podłoże musi być też wilgotne, ale nie podmokłe.
Jabłoń Julia dość dobrze radzi sobie z niskimi temperaturami i wykazuje wysoką odporność na wiele różnych chorób, w tym na parch i mączniaka, więc sprawdzi się w uprawie ekologicznej. Poza tym nawet amatorzy nie będą mieli problemów z utrzymaniem drzewa owocowego w dobrym zdrowiu.
Ważne, by pamiętać o regularnym przycinaniu, a pierwszy zabieg wykonuje się wiosną u młodej sadzonki, nawet po posadzeniu. Jeśli do nasadzenia doszło jesienią, to z pierwszym cięciem czekamy do najbliższej wiosny, a cięcie powinno objąć skrócenie przewodnika 30-40 cm nad ostatnią gałęzią i pędów o 1/3 długości.
Wszystkie odrosty od dołu do wysokości 50 cm należy wyciąć. W przypadku nierozgałęzionych sadzonek skracamy jabłoń na wysokości 70-80 cm. W kolejnych latach Jabłoń Julia będzie wymagać cięcia prześwietlającego, które polega na usuwaniu pędów rosnących pionowo, do środka, krzyżujących się, czy tych, które nie dopuszczają światła do korony.
Nie możemy też zapomnieć o usuwaniu chorych, uszkodzonych i starych pędów. Cięcie jabłoni warto wykonywać pod koniec lutego, a powstałe rany zabezpieczać maścią ogrodniczą.
Zapylacze
Jabłoń Julia to odmiana obcopylna, więc trzeba ją sadzić z innymi jabłoniami, by dobrze owocowała. W roli zapylacza sprawdzi się Jabłoń Lodel, Elstar, Gala, James Grieve, czy Idared.