Jabłoń Gloster to odmiana niemiecka wyselekcjonowana w 1951 roku z odmian Glockenapfel i Richared Red Delicious w Stacji Doświadczalnej Jork. U naszych sąsiadów to czołowa odmiana w nasadzeniach towarowych.
W Polsce Jabłoń Gloster znana jest od lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Początkowo cieszyła się sporą popularnością, teraz nieco mniejszą, ponieważ drzewo owocowe wymaga odpowiedniej pielęgnacji, zwłaszcza cięcia, a nie każdy wie, jak je poprawnie wykonywać.
Jednak wystarczy poszerzyć swoją wiedzę, a z uprawą Glostera poradzi sobie nie tylko profesjonalista, ale także amator. To dobra odmiana do sadu towarowego, przydomowego ogrodu lub na działkę.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe początkowo rośnie silnie, lecz gdy zaczyna owocować, to wzrost zostaje zahamowany i staje się umiarkowany. Jabłoń Gloster ma wyniosłą koronę, pędy odginane do poziomu dają nowe przyrosty, najczęściej pionowe do góry.
Drzewo kwitnie późno, zawiązuje pąki kwiatowe na pędach jednorocznych oraz na 2-3 letnich przyrostach. Okres kwitnienia jest długi, a drzewo pokrywa się pięknymi kwiatami w kolorze biało-różowym. Jabłoń Gloster wcześnie wchodzi w okres owocowania, najczęściej w drugim roku po zasadzeniu daje pierwsze owoce.
Przy odpowiedniej pielęgnacji można liczyć na coroczne plonowanie i to bardzo obficie. W lata gdy drzewo zawiązuje zbyt dużo owoców, trzeba ręcznie przerzedzać zawiązki, ponieważ w ten sposób zapobiegniemy ich drobnieniu.
Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na pierwszą dekadę października, choć zbiór jest nierównomierny.
Owoc
Jabłoń Gloster najczęściej rodzi duże lub bardzo duże owoce. Kształt mają stożkowaty, z pofałdowaniem przy kielichu. Skórka owoców jest zielonkawożółta, mocna, gładka, lekko błyszcząca z nalotem i rozmytym rumieńcem w kolorze ciemnoczerwonym.
Miąższ jest biało-zielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, ale kwaskowaty. Owoce można spożywać na surowo, dodawać do deserów, ciast i różnych potraw. Sprawdzają się też w przetwórstwie, zwłaszcza przy produkcji soków.
Uprawa
Jabłoń Gloster sprawdzi się na słonecznym stanowisku z glebą gliniasto-piaszczystą, umiarkowanie wilgotną, o odczynie pH 6,2-6,7. Jest to odmiana średnio odporna na mróz i wrażliwa na wiele różnych chorób, w tym na parcha jabłoni, czy raka drzew owocowych.
Dlatego lepiej zachować ostrożność i sięgać po odpowiednie środki ochronne. Jabłoń Gloster, podobnie jak większość drzew owocowych, wymaga przycinania. Pierwsze cięcie wykonuje się u młodych drzewek na wiosnę, nawet po posadzeniu.
Przy nasadzeniu jesienią, z cięciem czeka się do najbliższej wiosny. Sam zabieg powinien objąć skrócenie przewodnika na wysokości 30-40 dm nad ostatnim pędem oraz pędów bocznych o 1/3 ich długości. Drzewo nierozgałęzione skracamy na wysokości 70-90 cm.
W kolejnych latach trzeba wycinać pędy konkurujące z przewodnikiem, krzyżujące się, wilki, czy te, które są chore, uszkodzone lub stare. Ciąć można od lutego do okresu kwitnienia. Ważne, by powstałe rany zabezpieczać pastą ogrodniczą.
Zapylacze
Jabłoń Gloster jest obcopylna, więc wymaga posadzenia innej odmiany kwitnącej w podobnym terminie. Dobrym zapylaczem dla tej odmiany będzie Jabłoń Gala, Koksa Pomarańczowa, Lobo, Jonathan, Golden Delicious lub Cortland.



