Jabłoń Cortland to odmiana póżnozimowa, która pochodzi z Ameryki. Do jej wyselekcjonowana doszło w 1898 roku poprzez skrzyżowanie odmian McIntosh i Ben Davies w stacji doświadczalnej Cornell University Geneva w USA Obecnie Jabłoń Cortland należy do najpopularniejszych odmian w Stanach Zjednoczonych, lecz trzeba przyznać, że w Polsce również jest ceniona za pyszne owoce, czy po prostu za to, że z uprawą poradzą sobie jednakowo profesjonaliści, jak i amatorzy.
Jabłoń Cortland nadaje się do przydomowego ogrodu, na działkę lub do sadu towarowego.
Charakterystyka drzewa
Drzewo Jabłoni Cortland rośnie średnio silnie, tworząc rozłożystą i kulistą koronę. Charakterystyczne są zwisające pędy, z tendencją do ogołacania liści. Docelowo drzewo dorasta do około 4-5 metrów wysokości. Kwitnie średnio wcześnie, pokrywając gałązki pięknymi kwiatami.
W okres owocowania wchodzi wcześnie, bo najczęściej w trzecim roku od posadzenia. Owocuje obficie i regularnie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na koniec września. Drzewka owocowe z gołym korzeniem można nabyć wiosną lub jesienią, czyli wtedy, gdy przypada ich okres sadzenia.
Bezpośrednio po zakupie zalecamy zatem umieszczenie sadzonek w gruncie.
Owoc
Jabłoń Cortland rodzi średniej wielkości lub duże owoce. Kształt mają kulisto-spłaszczony, skórkę mocną, choć dość cienką, zielonkawą ze specyficznym woskowym nalotem. Im dłużej owoce poddane są nasłonecznieniu, tym skórka staje się zielonożółta i często jest przyozdobiona karminowym rumieńcem.
Szypułka jest krótka, a zagłębienie szypułkowe ma zielono-trawiastą barwę i to nawet przy pełnej dojrzałości. Miąższ owoców jest biały, z licznymi przetchlinkami, bardzo aromatyczny, soczysty i smaczny.
Jabłka można spożywać na surowo, dodawać do różnego typu ciast, deserów lub potraw. Sprawdza się również przy produkcji dżemów, kompotów, czy innych przetworów. To odmiana chętnie wybierana do produkcji chrupek jabłkowych.
Uprawa
Jabłoń Cortland nie jest zbyt wymagająca, ale rosnąć na ciepłym i słonecznym stanowisku, daje ładniej wybarwione owoce. Odpowiednia dla tej odmiany jest gleba żyzna, choć na mniej bogatych również sobie poradzi.
Jabłoń Cortland wykazuje odporność na mrozy, co sprawia, że może dobrze rosnąć nawet w chłodnych regionach Polski. Trzeba jednak uważać na choroby, zwłaszcza na mączniaka. Dodatkowo drzewko owocowe wymaga regularnego przycinania.
Pierwsze cięcie powinno być wykonane wiosną, nawet po zasadzeniu. Jesienią czekamy do najbliższej wiosny, a cięcie powinno objąć skrócenie przewodnika o połowę i pędów bocznych o 1/3 ich długości. Sadzonki nierozgałęzione przycinamy na wysokości około 90 cm.
W kolejnych latach trzeba wykonywać cięcie przeświecające, które polega na usuwaniu pędów rosnących do środka, krzyżujących się, wilków (pędów pionowych), czy takich, które nie dopuszczają światła do korony. Usuwać trzeba też uszkodzone pędy, chore, czy stare.
Cięcie jabłoni należy wykonywać pod koniec lutego, najlepiej w pogodny dzień.
Zapylacze
Jabłoń Cortland do dobrego owocowania wymaga obecności innych odmian, które kwitną w podobnym czasie. W roli zapylacza sprawdzi się Jabłoń Koksa Pomarańczowa, Antonówka Zwykła, Oliwka Żółta, Jonatan lub Lobo.