Jabłoń Krąselka, nazywana również Oliwką Kronselską, to odmiana znana od ponad stu lat. Pochodzi z Francji, gdzie została wyselekcjonowana przez Charlesa Bartleta. Według badań wykonanych przez ekspertów Jabłoń Krąselka jest siewką Antonówki.
Niegdyś odmiana cieszyła się dużą popularnością w wielu krajach, w tym również w Polsce. Dziś jest rzadko spotykana w naszym kraju, a szkoda, ponieważ rodzi smaczne owoce i jest odporna na mróz. To dobra odmiana do przydomowego ogrodu, na działkę lub do sadu towarowego.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe rośnie silnie, tworząc kulistą, regularną koronę z lekko przewieszającymi się pędami, która bardzo łatwo się zagęszcza. Jabłoń Krąselka kwitnie średnio wcześnie, pokrywając gałązki biało-różowymi kwiatami, które pięknie pachną.
W okres owocowania wchodzi dość wcześnie. Owocuje zwykle bardzo obficie, ale przemiennie, więc dobrych plonów można spodziewać się co drugi rok. Aby owoce nie były drobne i rodziły się regularnie, trzeba przerzedzać ręcznie zawiązki.
Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na wrzesień.
Owoc
Jabłoń Krąselka rodzi niewyrównane rozmiarowo owoce. Niektóre są duże, inne średnie, a kolejne wręcz drobne. Najczęściej to owoce z młodych drzew są duże lub bardzo duże. Kształt mają kulisto-spłaszczony, lekko karbowane przy kielichu.
Skórka owoców początkowo jest zielonożółta, w pełnej dojrzałości żółta. Niektóre owoce zdobi słaby, rozmyty rumieniec w kolorze pomarańczowym i są pokryte woskowym nalotem. Miąższ jest kremowy lub żółty, kruchy, gruboziarnisty, bardzo soczysty, delikatny i aromatyczny.
Jabłoń Krąselka daje owoce bogate w witaminę C, więc warto spożywać je na surowo. Ponadto nadaje się na ciasta, desery, czy różnego typu potrawy. Można też przeznaczyć owocowe na kompoty, przeciery, soki, dżemy i musy.
Uprawa
Jabłoń Krąselka dobrze sprawdza się na ciepłych i słonecznych stanowiskach z glebą żyzną, umiarkowanie wilgotną o odczynie obojętnym. Jeśli gleba jest słaba, to należy ją poprawić lub całkowicie wymienić.
Jabłoń Krąselka wykazuje dobrą odporność na mróz i średnią wrażliwą na mączniaka, czy zarazę ogniową. Parch może stanowić problem, więc lepiej zachować ostrożność. W uprawie tej odmiany jabłoni, ważne jest przycinanie drzewa.
Pierwszy zabieg wykonuje się wiosną u młodego drzewka, nawet po zasadzeniu. Jeśli drzewko zostało umieszczone w gruncie jesienią, to z cięciem czekamy do najbliższej wiosny. Wówczas skracamy pędy boczne o 1/3 ich długości oraz przewodnik o połowę.
Sadzonkę bez rozgałęzień skracamy do 70-90 cm. W kolejnych latach trzeba wykonywać cięcie formujące i prześwietlające, a także usuwać stare, uszkodzone lub chore pędy.
Zapylacze
Jabłoń Krąselka jest obcopylna, więc wymaga posadzenia w pobliżu innych odmian jabłoni, które kwitną w tym samym czasie. W roli zapylacza sprawdzi się Koksa Pomarańczowa, Spartan, Golden Delicious, Antonówka lub Oliwka Żółta.