Jabłoń Jonathan nazywana również Jabłonią Jonatan to siewka nieznanego pochodzenia, która została odkryta w 1800 roku w Ulster w Ameryce Północnej. To odmiana, która jest znana w wielu różnych krajach, w tym również w Polsce.
Do jej zalet można zaliczyć nieduże wymagania, obfite owocowanie, czy to, że drzewo owocowe rodzi smaczne jabłka, które można jeść na surowo lub przetwarzać na wiele sposobów. Jabłoń Jonathan to idealna odmiana do sadu towarowego, przydomowego ogrodu, czy nawet na działkę.
Charakterystyka drzewa
Początkowo drzewo owocowe rośnie silnie, lecz po wejściu w pełnię owocowania znacznie spowalnia. Docelowo dorasta do około czterech metrów wysokości. Jabłoń Jonathan koronę ma małą lub średnią o kształcie kulistym, dość mocno zagęszczoną, ze zwisającymi gałęziami.
Odmiana kwitnie średnio wcześnie, bo w maju i wtedy pokrywa gałązki biało-różowymi kwiatami. Jabłoń Jonathan owocuje bardzo wcześnie, regularnie i obficie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na koniec października, początek listopada.
Owoc
Jabłoń Jonathan rodzi średniej wielkości owoce, regularne o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę mają jasnożółtą, błyszczącą, z czerwonym, smużkowym rumieńcem. Miąższ owoców jest kremowo-biały, średnio soczysty, w smaku słodko-winny, aromatyczny.
Owoce tej odmiany są pyszne, więc warto je jeść na surowo, zwłaszcza że zawierają w sobie wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na ludzki organizm. Sprawdzą się również przy robieniu deserów, ciast, czy różnych potraw.
Z jabłek można robić też przetwory, zwłaszcza dżemy, kompoty, soki, czy musy.
Uprawa
Jabłoń Jonathan sprawdzi się na ciepłym i słonecznym stanowisku, które jest osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, lekko kwaśna i umiarkowanie wilgotna. Jabłoń Jonathan jest mało wytrzymała na mróz, więc będzie wymagać odpowiedniego zabezpieczenia na zimę.
Na parch jabłoni jest mało podatna, podobnie zresztą jak na choroby kory i drewna. Za to na zarazę ogniową jest bardzo wrażliwa, a na mączniaka średnio wrażliwa, więc trzeba zachować ostrożność i wdrożyć odpowiednie środki zapobiegawcze.
Poza tym, Jabłoń Jonathan wymaga regularnego przycinania, a pierwszy zabieg wykonuje się wiosną, nawet po posadzeniu. Jeśli do nasadzenia doszło jesienią, to z pierwszym cięciem czekamy do najbliższej wiosny i powinno objąć skrócenie przewodnika na wysokości 40 cm nad ostatnią gałęzią, czy usunięcie wszystkich odrostów od ziemi do 50-60 cm.
Pędy boczne również przycinamy jeśli są dłuższe niż 30 cm. Z kolei jeśli drzewko nie ma rozgałęzień, to skracamy je na wysokości 80-90 cm. W kolejnych latach usuwamy też gałęzie chore, połamane, czy przemarznięte, a powstałe rany warto zabezpieczyć maścią ogrodniczą.
Zapylacze
Jabłoń Jonathan uważana jest za odmianę samopylną, więc samodzielnie będzie owocować tylko w części swoich możliwości. Dlatego jeśli chcemy zwiększyć plony, to dobrze jest posadzić w jej pobliżu inne odmiany jabłoni.
Jako zapylacz sprawdzi się dobrze Jabłoń Cortland, Boiken, Złota Reneta, Golden Delicious, czy Idared.