Morela Somo to polska odmiana, która została wyselekcjonowaną w 1962 roku w Instytucie Sadownictwa w Skierniewicach z mieszańca XI-NS-5 i odmiany Rakowski. Do Rejestru Odmian wprowadzona w 1991 roku. Morela Somo daje smaczne owoce, ale może też spełniać rolę dekoracyjną, ponieważ w okresie kwitnienia prezentuje się pięknie.
Jest to idealna odmiana do przydomowego ogrodu lub na działkę, zwłaszcza że daje możliwość zacienienia miejsca wypoczynku. Jednak jest też świetną odmianą przerobową, więc do sadu towarowego również się sprawdzi.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owoce tej odmiany moreli rośnie silnie, kreując gęstą i kulistą koronę. Wytwarzające się jednoroczne pędy są średniej długości, grube, kolor mają brązowo-wiśniowy. Liście są średniej wielkości, okrągłe.
Morela Somo kwitnie wiosną i wtedy gałązki pokrywają się kwiatami umiarkowanej wielkości w kolorze białoróżowym. Docelowo drzewo dorasta do około 4,5 metra wysokości. W okres owocowania wchodzi wcześnie.
Plonuje obficie, corocznie, a dojrzałość zbiorcza owoców przypada na połowę sierpnia. W sprzedaży oferowane są drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami. Nabyć je można wiosną lub jesienią, czyli wtedy, gdy przypada ich okres sadzenia.
Dlatego bezpośrednio po zakupie sadzonka powinna być umieszczona w gruncie.
Owoc
Morela Somo rodzi owoce średniej wielkości, o masie do około 40 gramów. Przy obfitym owocowaniu mogą być małe, więc warto przerzedzać związki. Kształt mają kulisto-jajowaty, skórkę nieznacznie omszoną, pomarańczową, obmytą czerwonym, kropkowanym rumieńcem od strony nasłonecznionej.
Miąższ owoców jest ciemnopomarańczowy, soczysty, odrobinę włóknisty, słodki i smaczny. Pestka dobrze się od niego oddziela. Owoce warto spożywać na surowo, zwłaszcza że zawierają wiele cennych dla ludzkiego zdrowia witamin, składników odżywczych i minerałów.
Można z nich tworzyć różnego typu desery, ciasta i potrawy. Owoce sprawdzą się także w przetwórstwie, w tym na przykład przy produkcji dżemów, kompotów, czy musów.
Uprawa
Morela Somo najlepiej rośnie na stanowisku ciepłym i słonecznym. Gleba powinna być żyzna, ciepła, przewiewna, z pH zbliżonym do obojętnego lub lekko kwaśnego. Zalecany poziom wód gruntowych to 1,8-2m, ponieważ odmiana nie toleruje zbyt dużej wilgotności.
Dlatego odradza się brania pod uwagę ziemi podmokłej, ciężkiej, czy zimnej o słabej przepuszczalności. Morela Somo dobrze znosi niskie temperatury i choroby, więc nie wymaga tak dużo uwagi. Aby jednak drzewo dobrze się prezentowało i owocowało, trzeba je regularnie przycinać.
Pierwszy zabieg powinien objąć skrócenie przewodnika nad ostatnią gałązką 40-50 cm, słabszych pędów bocznych o 1/3 ich długości, mocniejszych o 2/3. Wszystkie odrosty i pędy do 50 cm od ziemi należy usunąć.
Należy go wykonać wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu. Jeśli sadzonka została umieszczona w ziemi na jesieni, to z pierwszym cięciem należy poczekać do najbliższej wiosny.
Zapylacze
Morela Somo jest samopylna.