Morela Harcot jest odmianą kanadyjską wyselekcjonowaną w 1968 roku w Harrow (prowincja Ontario). Do uprawy wprowadzona w 1977 roku. Szybko zdobyła uznanie na całym świecie, w tym również w Polsce. Morela Harcot jest odmianą deserową, która sprawdza się na rynku przetwórczym.
Wymaga dobrych warunków, więc o jej uprawie powinni pomyśleć cierpliwy sadownicy. Idealna do przydomowego ogrodu, na działkę oraz do sadu towarowego.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe rośnie silnie, tworząc rozłożystą koronę. Liście są duże, owalne, z ząbkowanymi brzegami i ostro zakończonymi wierzchołkami. Morela Harcot kwitnie w kwietniu i wtedy jej gałązki pokrywają się białymi kwiatami.
Docelowa wysokość drzewa to około czterech metrów. Morela Harcot owocuje regularnie, obficie. Owoce dojrzewają wcześnie, więc już pod koniec lipca można cieszyć się pysznymi zbiorami.
Warto także zauważyć, że owoce zawsze dojrzewają równomiernie, nie opadają przedwcześnie z drzewa, więc nie trzeba śpieszyć się z ich zbiorem.
Owoc
Morela Harcot wydaje na świat średnie lub duże owoce, ich masa najczęściej wynosi od 40 do 80 gramów. Kształt mają owalny z charakterystyczną bruzdą. Skórka owoców jest żółta, dość gruba, obmyta delikatnym, pomarańczowym rumieńcem od strony nasłonecznionej.
Miąższ jest pomarańczowy, słodki, aromatyczny, soczysty i przepyszny. Pestka dobrze odchodzi od miąższu. Owoce są bardzo smaczne i bogate w cenne składniki mineralne, czy witaminy, więc warto spożywać je na surową.
Będą idealnym dodatkiem do deserów, ciast oraz potraw. Można przeznaczyć je na dżemy, kompoty, czy inne przetwory.
Uprawa
W uprawie tej odmiany istotne znaczenie ma stanowisko. Najlepiej umieścić Morelę Harcot na ciepłym i słonecznym miejscu, które jest dobrze osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, o pH w granicach 6,7-7,2. przed posadzeniem należy przygotować ziemię, odchwaścić ją i skopać, a jeśli będzie za słaba, to dodatkowo użyźnić.
Drzewo owocowe wykazuje dość dobrą odporność na mróz, ale mimo wszystko młode sadzonki lepiej zabezpieczać na zimę. Morela Harcot, podobnie zresztą jak wiele innych drzew owocowych, wymaga regularnego przycinania.
Pierwszy zabieg wykonuje się wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu. Przy nasadzeniu jesienią z cięciem czeka się do najbliższej wiosny. Wówczas drzewo jednopędowe skraca się do około 80-90 cm. Jeśli jest rozgałęzione, to przewodnik skracamy nad ostatnią gałęzią około 40-50 cm, a pędy boczne przycinamy o 1/3 ich długości.
Wszystkie odrosty od ziemi do wysokości 50-60 cm usuwamy. W kolejnych latach trzeba wykonywać też cięcie prześwietlające i formujące. Najlepiej robić to w pogodne i ciepłe dni, a powstałe rany zabezpieczać maścią ogrodniczą.
Zapylacze
Morela Harcot jest obcopylna, więc do zawiązania owoców wymaga obecności innej odmiany, która kwitnie w podobnym terminie. W roli zapylacza sprawdzi się odmiana Hargrand, Early Orange, czy Wczesna z Modern.