Morela Hargrand to odmiana pochodzenia kanadyjskiego, która została wprowadzona w 1981 roku. Popularność zyska dzięki temu, że wydaje na świat spore i smaczne owoce, które można wykorzystać na wiele sposobów.
W dodatku, Morela Hargrand wykazuje też wysoką odporność na wpływ niskich temperatur, czy nawet na choroby. Dzięki temu idealnie sprawdza się w profesjonalnej oraz w amatorskiej uprawie.
To dobrym wybór do przydomowego ogrodu, na działkę lub do sadu towarowego, zwłaszcza że po morele cieszą się sporym zainteresowaniem wśród konsumentów.
Charakterystyka drzewa
Drzewo Moreli Hargrand rośnie średnio silnie, tworząc szeroką, rozłożystą koronę. Kwitnie w kwietniu, pokrywając się biało-różowymi, okazałymi kwiatami. Wygląda wówczas bardzo efektownie, więc może stanowić dekorację przydomowych ogrodów, czy nawet terenów rekreacyjnych.
Morela Hargrand wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje regularnie i obficie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na drugą połowę sierpnia.
Owoc
Morela Hargrand wydaje na świat duże owoce o masie sięgającej około 50-80 gramów. Jednak zdarzają się sytuacje, gdzie jeden owoc waży nawet do 100 gramów. Kształt mają owalny, wyraźnie spłaszczony od strony szypułki.
Skórka owoców barwi się na żółto i jest pokryta kropkowatym, czerwonym rumieńcem. Miąższ w kolorze pomarańczowym, przy pestce jednak bywa nieco jaśniejszy. Dobrze odchodzi od pestki, jest wyjątkowo zwięzły, lekko aromatyczny i bardzo smaczny.
Na korzyść tej odmiany przemawia fakt, że owoce dojrzewają równomiernie i nie opadają przedwcześnie. Można je spożywać na surowo i w takiej postaci morele stanowią dla nas najlepsze źródło witaminy A.
Jednak owoce Moreli Hargrand można też dodawać do deserów, ciast, czy różnego typu potraw. Sprawdzą się też w przetwórstwie, szczególnie przy wyrobie dżemów, musów, czy soków. Owoce można też mrozić.
Uprawa
Morela Hargrand najlepiej czuje się na ciepłym i słonecznym stanowisku, które będzie osłonięte od wiatru. Sadząc drzewko owocowe w dużej ilości słońca, możemy liczyć na zdecydowanie lepsze owocowanie oraz na smaczniejsze owoce.
Gleba powinna być żyzna, umiarkowanie wilgotna, o pH oscylującym w granicach 6,7-7,2. Morela Hargrand poradzi sobie też na terenach lekko suchych, ale nie na podmokłych, więc lepiej unikać jej sadzenia na takich.
Drzewko owocowe cechuje wysoka odporność na mróz, ale mimo wszystko przez pierwsze dwa lata młode sadzonki warto zabezpieczać przed zimą. Odmiana dobrze radzi sobie z chorobami, więc sprawdza się w uprawie ekologicznej.
Morela Hargrand, jak wiele innych drzew owocowych, wymaga regularnego przycinania. Pierwszy zabieg wykonuje się wiosną, nawet po bezpośrednim nasadzeniu. Jeśli sadzonka była umieszczona w gruncie na jesieni, to lepiej poczekać z cięciem do kolejnej wiosny.
Wówczas skracamy przewodnik o połowę długości, a pędy boczne o 1/3 długości. Pędy poniżej 50 cm należy wyciąć. W dalszych latach wykonuje się cięcie formujące i prześwietlające. W szczególności warto pamiętać o usuwaniu starych i uszkodzonych pędów, jak również chorych.
Zapylacze
Morela Hargrand jest częściowo samopylna, więc sadzona w pojedynkę będzie plonować na około 70% swoich możliwości. W celu zwiększenia zbiorów zaleca się posadzenie innej odmiany, która kwitnie w podobnym terminie. W roli zapylacza sprawdzi się Morela Wczesna z Modern, czy Morela Harcot.