Morela Zaleszczycka jest odmianą silnie owocującego drzewa, która pochodzi z Polski. Odznacza się również dużą odpornością na niskie temperatury, czy zdrowotnością. Dzięki temu z uprawą odmiany poradzą sobie nie tylko profesjonaliści, ale również amatorzy. Morela Zaleszczycka będzie dobrym wyborem do przydomowego ogrodu, na działkę lub do sadu towarowego.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe rośnie silnie, tworząc rozłożystą koronę. Dorasta do około 3-5 metrów wysokości. Kwitnie w kwietniu i wtedy gałązki pokrywają się biało-różowymi kwiatami. Morela Zaleszczycka owocuje każdego roku dość obficie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na połowę sierpnia. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami można nabyć dwa razy w roku – wiosną i jesienią. Bezpośrednio po zakupie zaleca się ich umieszczenie w gruncie.
Owoc
Morela Zaleszczycka rodzi średniej wielkości owoce. Kształt mają jajowaty, lekko spłaszczony po bokach. Skórka owoców jest żółto-pomarańczowa, nakrapiana niewielkim rumieńcem w kolorze czerwonym. Miąższ jest pomarańczowy, średnio zwięzły, smaczny, soczysty i bardzo aromatyczny. Pestka łatwo oddziela się od miąższu, nasiona są gorzkie. Owoce tej odmiany smakują wybornie na surowo, ale można je dodawać do ciast, deserów, czy nawet do różnych potraw. Sprawdzają się także w przetwórstwie, zwłaszcza przy wyrobie kompotów i dżemów.
Uprawa
Jeśli zależy nam na dobrych zbiorach, to nieco więcej uwagi trzeba poświęcić na wybór stanowiska. Morela Zaleszczycka preferuje ciepłe i słoneczne miejsca, wolne od zastoisk mrozowych. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, umiarkowanie wilgotna. Odradza się brania pod uwagę ziemi ciężkiej i zlewnej, a jeśli miejsce okaże się za słabe, to przed umieszczeniem sadzonki w gruncie, warto zastosować obornik lub kompost. Morela Zaleszczycka wyróżnia się wysoką mrozoodpornością, ale mimo wszystko młode drzewko lepiej zabezpieczać na zimę. Jest też odporna na wiele chorób, więc nie będzie zbyt wymagająca w uprawie. Morela Zaleszczycka, jak większość drzew owocowych, wymaga regularnego przycinania. Pierwszy zabieg wykonuje się wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu. Jeśli do nasadzenia doszło jesienią, to z cięciem czekamy do najbliższej wiosny i powinno objąć skrócenie gałęzi o 1/3 ich długości oraz przewodnika około 40-50 cm nad ostatnią gałęzią. W przypadku jednopędowego drzewka skracamy go na wysokości 70-80 cm, ponieważ w ten sposób pobudzimy sadzonkę do rozkrzewiania się. W późniejszych latach należy przeprowadzać cięcie przeświecające i odmładzające. Najlepiej cięcie przeprowadzać w pogodne i bezdeszczowe dni, a powstałe rany zabezpieczać maścią ogrodniczą lub farbą emulsyjną z dodatkiem fungicydów.
Zapylacze
Morela Zaleszczycka jest odmianą samopylną, więc nie wymaga zapylacza w sąsiedztwie. Dzięki temu drzewo może rosnąć w pojedynkę.