ŚLIWA JAPOŃSKA ANGELENO | DrzewkaOgrodowe.pl
ŚLIWA JAPOŃSKA ANGELENO | DrzewkaOgrodowe.pl
ŚLIWA JAPOŃSKA ANGELENO | DrzewkaOgrodowe.pl
ŚLIWA JAPOŃSKA ANGELENO | DrzewkaOgrodowe.pl

ŚLIWA JAPOŃSKA ANGELENO

Podkładka: Ałycza.

Wysokość drzewka: przycięte do około 170cm.

Wiek drzewka: 2 lata

Stan: Roślina świeżo wykopana z gruntu.

Specyfikacja: Korzenie drzewka zabezpieczone są w balocie, na czas transportu drzewek.

Certyfikowane rośliny

Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Producent

Kupujesz bezpośrednio od producenta. Posiadamy ponad 25 letnie doświadczenie w produkcji materiału szkółkarskiego

Gratisowa roślina

Do każdego zamówienia powyżej 200zł dodajemy roślinę gratis.

Darmowa wysyłka

Dla wszystkich zamówień o wartości powyżej 300zł.  Wysyłka za pobraniem 28zł ,płatność przelewem 21zł

Opis

Śliwa Japońska Angeleno to odmiana powstała z wolnego zapylenia śliwy Queen Ann, którą wyhodowano w USA. Niewątpliwą zaletą tej odmiany jest wysoka odporność na mrozy i choroby, czy to, że owoce można długo przechowywać i świetnie znoszą transport.

Dzięki temu to idealna odmiana do sadów towarowych, do przydomowego ogrodu i na działkę. 

Charakterystyka drzewa

Drzewo Śliwy Japońskiej Angeleno rośnie dość silnie, tworząc luźną, stożkową koronę o lekko uniesionych pędach. Docelowa wysokość drzewa to około 3-4 m wysokości. Śliwa Japońska Angeleno plonuje średnio obficie, dość regularnie.

Zbiór przypada na pierwszą lub drugą połowę października, więc dysponując taką odmianą, można cieszyć się świeżymi owocami nawet wtedy, gdy już na rynku nie ma dużej podaży śliw.

Jednak pierwszych zbiorów trzeba spodziewać się najwcześniej za dwa lub trzy lata od zasadzenia.

  

Owoc

Śliwa Japońska Angeleno rodzi duże owoce, które mogą ważyć nawet około 50-70 gramów. Kształt mają okrągły, lekko spłaszczony. Skórka jest błyszcząca, granatowa, w pełni dojrzałości zmienia się na prawie czarną.

Miąższ jędrny, pomarańczowy, średnio soczysty, dość aromatyczny, w smaku słodko-kwaśny. Pestka mała, średnio odchodząca od miąższu.

Owoce odmiany Angeleno można jeść na surowo, dodawać do różnego typu deserów, ciast i potraw. Sprawdzają się także przy produkcji przetworów, zwłaszcza dżemów, kompotów, czy soków.

Uprawa

Śliwa Japońska Angeleno najlepiej czuje się na słonecznym i ciepłym stanowisku, osłoniętym od wiatru, ale w lekko zacienionym miejscu również sobie poradzi. Ziemia powinna być lekko kwaśna, żyzna i próchnicza.

Należy unikać zastoisk mrozowych, jak również ciężkich i zlewnych gleb. Śliwa Japońska Angeleno wykazuje dobrą odporność na choroby i na mrozy, ale mimo wszystko lepiej przez pierwsze lata zabezpieczać drzewko przed zimą.

W uprawie tej odmiany ważne jest regularne przycinanie. Pierwsze cięcie powinno odbyć się wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu drzewka.

Jeśli nasadzenia dokonuje się jesienią, to z pierwszym cięciem lepiej poczekać do najbliższej wiosny i powinno opierać się na skróceniu pędów bocznych o 1/3 długości, a przewodnika o 1/2. Jeśli sadzonka nie ma pędów bocznych, to wtedy należy ją skrócić do około 80 cm.

W kolejnych latach trzeba wykonywać cięcia formujące i prześwietlające, które polega głównie na wycinaniu pędów rosnących do środka korony, czy krzyżujących się.

Poza tym, trzeba też usuwać chore lub suche pędy, a powstałe rany warto zabezpieczać maścią ogrodniczą. Poza tym przycinanie zaleca się wykonywać wyłącznie w pogodne dni.

Zapylacze

Śliwa Japońska Angeleno nie jest samopłodna, więc do prawidłowego zawiązania owoców potrzebuje innej odmiany w sąsiedztwie, która kwitnie w tym samym terminie. Mogą to być odmiany Black Amber, Santa Rosa, Friar, Fortune, czy Ozark Premier. 

Szczegóły produktu

Komentarze (0)

Brak opinie

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

8 innych produktów w tej samej kategorii: