Casselman jest odmiana śliwy japońskiej, która została wyselekcjonowana w Kalifornii przez Luthera Burbanka. To właśnie on sprowadził śliwy z Japonii, a następnie zajął się hodowlą zupełnie nowych odmian. Efektem jego pracy jest między innymi odmiana Casselman.
Charakteryzuje się dużymi owocami, wytrzymałością na mróz, czy tolerancją na szarki i inne choroby. Dzięki temu z uprawą Śliwy Japońskiej Casselman poradzi sobie nie tylko doświadczony sadownik, ale również amator.
To idealna odmiana do sadu towarowego, przydomowego ogrodu oraz na działkę.
Charakterystyka drzewa
Drzewo owocowe początkowo rośnie silnie lub bardzo silnie, po wejściu w owocowanie siła wzrostu słabnie. Docelowo może osiągnąć około 3,5-4,5 m wysokości. Drzewo Śliwy Japońskiej Casselman kwitnie przeważnie w kwietniu, wydając bardzo dekoracyjne i pachnące pąki.
Ta odmiana rozpoczyna owocowanie na przełomie drugiego i trzeciego roku od posadzenia. Zbiór jest coroczny i obfity, przypada na drugą dekadę września.
Owoc
Śliwa Japońska Casselman rodzi duże owoce, a ich pojedyncza waga wynosi około 50-80 gramów. Kształt mają kulisto-owalny, skórkę cienką, jednolicie wybarwioną w kolorze żółtym, obmytą czerwonym rumieńcem i woskowym nalotem. Miąższ żółty ze zwartą konsystencją, w smaku soczysty i słodko-kwaskowaty.
Owoce odmiany Casselman warto spożywać na surowo, ponieważ są bogate w witaminę C, błonnik, kwas foliowy, czy nawet magnez. Na pewno mogą stanowić też składnik deserów, ciast, czy innych potraw. Poza tym, nadają się też do produkcji alkoholi, napojów i przetworów. Wyjdą z nich pyszne dżemy, kompoty, czy konfitury.
Uprawa
Śliwa Japońska Casselman preferuje słoneczne lub półcieniste stanowisko. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, o umiarkowanym stopniu wilgotności i odczynie kwasowości zbliżonym do obojętnego lub lekko kwaśnego (około 5,6-7,0 pH).
Odradza się sadzenia tej odmiany na podłożu przesadnie piaszczystym, podmokłym i torfiastym. Śliwa Japońska Casselman wykazuje dobrą odporność na choroby i mróz, ale mimo wszystko warto przez pierwsze lata od posadzenia zabezpieczać sadzonkę na zimę.
Poza tym, trzeba też pamiętać o regularnym przycinaniu, ponieważ to jeden z ważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie Casselman. Pierwsze cięcie pozwala przywrócić śliwie utraconą wcześniej równowagę pomiędzy częścią nadziemną a systemem korzeniowym i pomaga zaaklimatyzować się na nowym stanowisku.
W tym celu należy skrócić pędy o 1/3 ich długości, a przewodnik o 1/2. Sadzonkę bez pędów bocznych skracamy do około 80 cm. W kolejnych latach trzeba wykonywać cięcia formujące i prześwietlające. Jednak warto pamiętać, by takie zabiegi wykonywać wyłącznie w słoneczne, bezdeszczowe dni, a powstałe rany zabezpieczyć z pomocą maści ogrodniczej.
Zapylacze
Śliwa Japońska Casselman należy do grupy odmian obcopylnych, więc do prawidłowego owocowania potrzebuje obecności innych śliw, które kwitną w tym samym czasie. W roli zapylacza na pewno dobrze sprawdzi się odmiana Black Amber, Kometa, Vanier, czy Angeleno.