ŚLIWA JAPOŃSKA SHIRO | DrzewkaOgrodowe.pl
ŚLIWA JAPOŃSKA SHIRO | DrzewkaOgrodowe.pl

ŚLIWA JAPOŃSKA SHIRO

Podkładka: Ałycza.

Wysokość drzewka: przycięte do około 170cm.

Wiek drzewka: 2 lata

Stan: Roślina świeżo wykopana z gruntu.

Specyfikacja: Korzenie drzewka zabezpieczone są w balocie, na czas transportu drzewek.

Certyfikowane rośliny

Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Producent

Kupujesz bezpośrednio od producenta. Posiadamy ponad 25 letnie doświadczenie w produkcji materiału szkółkarskiego

Gratisowa roślina

Do każdego zamówienia powyżej 200zł dodajemy roślinę gratis.

Darmowa wysyłka

Dla wszystkich zamówień o wartości powyżej 300zł.  Wysyłka za pobraniem 28zł ,płatność przelewem 21zł

Opis

Śliwa Japońska Shiro nazywana również Golden Japan, jest starą odmiana z grupy śliw japońskich, która najprawdopodobniej została wyhodowana w USA. Współcześnie uprawiana jest głównie na obszarach Korei, Australii, czy Europy.

Odmiana doskonale radzi sobie także w naszym klimacie, więc można ją hodować w dowolnych rejonach Polski. Będzie idealnym wyborem do sadów handlowych, jak i do przydomowego ogrodu lub na działkę.

 

Charakterystyka drzewa

Drzewo Śliwy Japońskiej Shiro rośnie intensywnie i tworzy rozłożystą, szeroką koronę, która jest gęsto ulistniona i ma charakterystyczne, przewieszające się pędy. Docelowo może osiągać około 4-5 m wysokości. Śliwa Japońska Shiro wchodzi w okres kwitnienia bardzo wcześnie, bo już na przełomie marca i kwietnia. Plonuje obficie i regularnie, a dojrzałość zbiorcza przypada na połowę lipca.

Warto jednak nastawić się na dwukrotne lub trzykrotne zrywanie owoców, ponieważ nie dojrzewają w jednym czasie. Poza tym pierwszych zbiorów trzeba spodziewać się miej więcej w trzecim lub czwartym roku od posadzenia.

  

Owoc

Owoce tej odmiany śliwy japońskiej są duże, a ich waga oscyluje w granicach 35-40 gramów. Kształt mają symetryczny, sercowaty. Skóra jest cienka, żółta z różowym rumieńcem. Miąższ owoców ma soczystą konsystencję, ma słodko-kwaskowaty posmak, smakuje dobrze.

Pestka jest niewielka, ale pozostaje silnie zrośnięta z miąższem, co może utrudniać nieco spożywanie. Mimo wszystko owoce Śliwy Japońskiej Shiro są na tyle dobre i wartościowe, że każdy chętnie powinien po nie sięgać.

Są pyszne na surowo, ale sprawdzą się też jako główny składnik ciast i deserów. Poza tym warto z nich robić różnego typu przetwory, zwłaszcza dżemy, kompoty, czy soki.

Uprawa

Śliwa Japońska Shiro powinna być posadzona w ciepłym i słonecznym, ale osłoniętym miejscu. Najlepsza ziemia to żyzna, umiarkowanie wilgotna, z lekko kwaśnym odczynem, który oscyluje w granicach 5,6-6,5 pH.

Śliwa Japońska Shiro jest odporna na mróz i ma niską podatność na choroby, więc należy do odmian niewymagających. Mimo wszystko przez pierwsze lata warto zabezpieczać młode drzewo przed zimą i przy okazji pamiętać o regularnych zabiegach pielęgnacyjnych.

Najważniejsze znaczenie ma przycinanie i pierwszy zabieg powinno się wykonać już wiosną, nawet po posadzeniu. Jeśli nasadzanie odbyło się jesienią, to z cięciem trzeba poczekać do najbliższej wiosny i powinno opierać się na ścięciu wierzchołka przewodnika oraz skróceniu gałęzi o 1/3, ponieważ w ten sposób sadzonka się pobudzi.

 

Zapylacze

Śliwa Japońska Shiro nie jest samopłodna, więc do prawidłowego owocowania wymaga obecności innych odmian, które kwitną w podobnym terminie. W roli zapylacza sprawdzi się odmiana Santa Rosa, Satsuma, Ałycza, Kometa, Najdiena, czy inne odmiany śliwy japońskiej.

Szczegóły produktu

Komentarze (0)

Brak opinie

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

8 innych produktów w tej samej kategorii: