Śliwa Japońska Kometa jest odmianą o ukraińskim pochodzeniu, którą wyselekcjonowano w 1969 roku z połączenia śliwy japońsko-ussuryjskiej Skoropłodnaja z Pionierka. Drzewo wyróżnia się silną odporność na mróz, a także na choroby, więc z jej uprawą nawet początkujący sadownik nie będzie miał żadnych problemów.
Z racji tego, że Śliwa Japońska Kometa jest deserowo-przetwórczą odmianą śliwy, to polecana jest do przydomowych ogrodów i na działki.
Charakterystyka drzewa
Drzewo Śliwy Japońskiej Kometa rośnie stosunkowo wolno i ostatecznie dorasta do około 3-5 m wysokości. Koronę tworzy regularną, średnio zagęszczoną i niezbyt dużą. Drzewo wchodzi wcześnie w okres kwitnienia i wyróżnia się liśćmi, ponieważ pozostają węższe niż u innych odmian śliw domowych.
Śliwa Japońska Kometa owocuje corocznie i obficie. Dojrzałość zbiorcza przypada na lipiec. W okres owocowania drzewo wchodzi najczęściej w trzecim lub czwartym roku po posadzeniu, więc na pierwsze zbiory trzeba poczekać.
Owoc
Śliwa Japońska Kometa wydaje na świat atrakcyjne, średniej wielkości owoce, których pojedyncza masa wynosi około trzydziestu gramów. Kształt mają kulisto-wydłużony, skórkę żółtą, niemal w całości pokrytą bordowym rumieńcem. Miąższ żółto-złoty, soczysty, w smaku słodko-kwaskowaty, pyszny, ale nie oddzielający się od pestki.
Owoce tej odmiany śliwy cechuje deserowy charakter, więc sprawdzają się przy jako podstawowy składnik ciast, deserów, czy potraw. Wyjdą z nich również dobre dżemy, konfitury, kompoty, czy marmolada. Owoce można też mrozić, suszyć lub przerabiać na nalewki i alkohol.
Poza tym, można je jeść na surowo i wyjdzie nam to na dobre, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych i minerałów.
Uprawa
Śliwa Japońska Kometa preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od silnego wiatru. Idealnie sprawdza się na glebie piaszczysto-gliniastej, o umiarkowanym stopniu wilgotności, odczynie lekko zasadowym lub obojętnym.
Sadzonka może też przyjąć się na podłożach odbiegających nieco od opisanego wzorca, ale słaba ziemia przełoży się na obniżenie jakości owocowania, a tego raczej nikt by nie chciał. Poza tym przed umieszczeniem sadzonki w gruncie warto właściwie przekopać ziemię i ją odchwaścić.
Śliwa Japońska Kometa dobrze znosi niskie temperatury i jest odporna na choroby, więc nie wymaga specjalnej uwagi. Jednak w uprawie istotne znaczenie ma przycinanie i pierwszy zabieg trzeba wykonać wiosną, nawet bezpośrednio po zakupie.
Jeśli sadzonka została umieszczona w gruncie jesienią, to z zabiegiem trzeba poczekać do najbliższej wiosny i powinien opierać się na przycięciu śliwy około 80 cm od miejsca szczepienia. W ten sposób wytworzą się odrosty, które będą tworzyły koronę.
W późniejszych latach trzeba wycinać nachodzące na siebie przewodniki, czy gałęzie utrudniające dopływa światła do środka korony.
Zapylacze
Śliwa Japońska Kometa jest częściowo samopylna, więc posadzona bez innych odmian w pobliżu wyda plon w części swoich możliwości. Aby zwiększyć plon, warto posadzić w jej sąsiedztwie odmianę Santa Rosa, Japońską Czarną, Shiro, czy Flavor Queen.