ŚLIWA JAPOŃSKA CZARNA | drzewkaogrodowe.pl
ŚLIWA JAPOŃSKA CZARNA | drzewkaogrodowe.pl
ŚLIWA JAPOŃSKA CZARNA | drzewkaogrodowe.pl
ŚLIWA JAPOŃSKA CZARNA | drzewkaogrodowe.pl

ŚLIWA JAPOŃSKA CZARNA

Podkładka: Ałycza.

Wysokość drzewka: przycięte do około 170cm.

Wiek drzewka: 2 lata

Stan: Roślina świeżo wykopana z gruntu.

Specyfikacja: Korzenie drzewka zabezpieczone są w balocie, na czas transportu drzewek.

Certyfikowane rośliny

Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Producent

Kupujesz bezpośrednio od producenta. Posiadamy ponad 25 letnie doświadczenie w produkcji materiału szkółkarskiego

Gratisowa roślina

Do każdego zamówienia powyżej 100zł dodajemy roślinę gratis.

Darmowa wysyłka

Dla wszystkich karanych o wartości powyżej 300zł gratis.

Opis

Śliwa Japońska Czarna to odmiana o bliżej nieznanym pochodzeniu, która zdobyła uznanie wśród doświadczonych sadowników oraz amatorów. Nie powinno nas to za bardzo dziwić, ponieważ drzewo ujawnia niską podatność na mróz i umiarkowaną wrażliwość na większość chorób.

W dodatku Śliwa Japońska Czarna rodzi smaczne owoce o nietypowym kolorze, więc może stanowić też ozdobę. Dlatego polecana jest do przydomowego ogrodu lub na działkę. 

Charakterystyka drzewa

Drzewo Śliwy Japońskiej Czarnej rośnie silnie, tworząc średnio zagęszczoną koronę o wyniosłym pokroju. Nie jest wysokie, ponieważ zatrzymuje się na około 4 m wysokości. Śliwa Japońska

Czarna wcześnie wchodzi w okres kwitnienia i owocowania, plonuje przy tym bardzo obficie i regularnie. Pierwszych zbiorów można spodziewać się w drugim lub trzecim roku od posadzenia. Sadzonki w formie odkrytego korzenia można nabyć dwa razy w roku – wiosną i jesienią.

Zaraz po zakupie zaleca się ich umieszczenie do gruntu.

Owoc

Owoce tej odmiany śliwy są bardzo dużych rozmiarów, najczęściej ważą około 80 gramów i mają średnicę 49 mm. Kształt mają okrągły, skórkę mocno czarną. Miąższ w środku jest biały, bardzo smaczny, słodki i aromatyczny. Pestka mała, okrągła, dobrze odchodząca od miąższu.

Owoce Śliwy Japońskiej Czarnej można spożywać po zerwaniu z drzewa, wykorzystać do deserów, ciast, czy nawet różnych potraw. Nadają się także na przetwory, zwłaszcza na dżemy, marmolady, czy kompoty.

Uprawa

Śliwa Japońska Czarna najlepiej przyjmie się na ciepłych i słonecznych stanowiskach, które dodatkowo są osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, o umiarkowanym poziomie wilgotności, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym.

Odradza się sadzenia tej odmiany śliwy na glebach ciężkich, gliniastych, torfiastych lub przesadnie piaszczystych. Przed umieszczeniem sadzonki w ziemi, warto ją przekopać i odchwaścić. Śliwa Japońska Czarna jest odporna na choroby i niskie temperatury, więc nie wymaga specjalnych zabezpieczeń.

Za to trzeba pamiętać o regularnym przycinaniu. Pierwsze cięcie powinno odbyć się wiosną, nawet bezpośrednio po posadzeniu. Sadząc drzewko jesienią, trzeba poczekać z pierwszym cięciem do wiosny i powinno objąć skrócenie przewodnika o połowę i pędów bocznych o 1/3.

Jeśli poniżej są jakieś gałązki, to trzeba je wyciąć całkowicie. W kolejnych latach trzeba też wykonywać cięcie formujące, a powstałe rany zaleca się zabezpieczyć maścią ogrodniczą. 

Zapylacze

Śliwa Japońska Czarna jest samopłodna, więc nie wymaga w swoim pobliżu innych odmian, które kwitną w podobnym terminie. To dobra wiadomość zwłaszcza dla tych, którzy dysponują małą ilością miejsca, ponieważ mogą ograniczyć się tylko do jednej sadzonki śliwy.

Szczegóły produktu

Komentarze (0)

Brak opinie

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

8 innych produktów w tej samej kategorii: