Śliwa Japońska Black Amber to późna, deserowo-przetwórcza odmiana. Najprawdopodobniej powstała w Stanach Zjednoczonych, w wyniku skrzyżowania dwóch innych odmian – Friar i Queen Rosa.
Śliwa Japońska Black Amber cieszy się sporą popularnością w wielu różnych krajach, w tym również w Polsce. Rodzi duże i smaczne owoce, a przy tym nie sprawia trudności w uprawie, więc sprawdzi się na działce, w przydomowym ogrodzie, jak i w sadzie towarowym.
Charakterystyka drzewa
Drzewo Śliwy Japońskiej Black Amber początkowo rośnie silnie lub bardzo silnie. Gdy wchodzi w okres owocowania, to tempo wzrostu wyraźnie spada i docelowo może osiągnąć około 3,5-4,5 m wysokości. Drzewo tworzy zgrabną, niezbyt dużą koronę, która jest silnie ulistniona.
Śliwa Japońska Black Amber kwitnie wcześnie, jest plenna, ale żeby owoce nie były zbyt drobne, warto przerzedzać zawiązki. Dojrzałość zbiorcza tej odmiany śliwy przypada pod koniec września. Jednak na pierwsze zbiory zwykle trzeba poczekać około dwóch lub trzech lat od posadzenia.
Owoc
Owoce Śliwy Japońskiej Black Amber są bardzo duże, a rozmiar pojedynczej śliwki ma masę w granicach 60-120 gramów. Kształt mają kulisty, skórkę początkową czerwono-purpurową, później w trakcie dojrzewania ciemnieje do praktycznie czarnej barwy.
Miąższ żółty, soczysty, smaczny i słodki. Pestka nieduża, dobrze oddziela się od miąższu, co stanowi rzadkość, ponieważ u innych odmian śliw japońskich, pestka mocno przylega do miąższu.
Owoce można spożywać bezpośrednio po zerwaniu z drzewa i na pewno wyjdzie nam to na dobre, ponieważ zawierają wiele witamin, błonnika, magnezu, czy wapnia.
Owoce Śliwy Japońskiej Black Amber warto dodawać do deserów, ciast, sałatek owocowych, czy nawet do różnych potraw. Można je też suszyć, mrozić lub robić z nich przetwory. Na pewno znajdą zastosowanie przy wyrobie dżemów, konfitur, czy nawet soków.
Uprawa
Śliwa Japońska Black Amber preferuje stanowiska ciepłe i słoneczne, osłonięte od wiatru. Odpowiednia będzie gleba żyzna, przepuszczalna, o odczynie obojętnym. Należy za to unikać terenów podmokłych oraz zastoisk mrozowych.
Śliwa Japońska Black Amber jest odporna na mrozy i nie zapada na choroby, więc nie wymaga zbyt dużo uwagi. Mimo wszystko trzeba pamiętać o regularnych zabiegach pielęgnacyjnych, a jednym z ważniejszych jest przycinanie.
Pierwsze cięcie powinno wykonać się już wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu drzewka. Jeśli zostało umieszczone w ziemi jesienią, to z cięciem należy poczekać do najbliższej wiosny.
Sam zabieg powinien opierać się na skróceniu przewodnika o połowę i pędów bocznych o 1/3 długości. Kolejne cięcie ma na celu formowanie i prześwietlanie korony.
Wówczas trzeba wycinać nachodzące na siebie gałązki, które rosną do środka korony, są przemarznięte lub konkurują z przewodnikiem.
Zapylacze
Śliwa Japońska Black Amber jest częściowo samopylna, więc aby zwiększyć plony, lepiej posadzić w jej pobliżu odmiany śliw, które kwitną w podobnym terminie. Dobrym zapylaczem będzie odmiana Flavor Supreme, Japońska czarna, Kometa, Santa Rosa, Shiro, czy nawet Flavor Queen.