Czym są hybrydy owocowe?

Na początek zacznijmy od samego pojęcia hybryd owocowych. Co dokładnie się pod nim skrywa? Czym są owocowe hybrydy? To nic innego jak krzyżówka różnych odmian lub gatunków drzew, czy krzewów owocowych. Wprowadzenie hybryd owocowych do uprawy było podyktowane chęcią stworzenia odmian odznaczających się lepszymi cechami. W konsekwencji do wyboru czekają drzewa i krzewy owoce wydające na świat obfitsze zbiory, które mają lepszą odporność na niskie temperatury, czy nawet na choroby i szkodniki.

Dzięki temu również uprawa takich odmian kończy się większym powodzeniem, co jest też dobrą wiadomością dla osób zaczynających przygodę z sadownictwem. Nie sposób pominąć również tego, że skrzyżowanie poszczególnych roślin pozwala osiągnąć zbiory posiadające cechy dwóch odmian. Najczęściej zatem owoce hybrydowe nie tylko są duże i przyciągają uwagę swoim oryginalnym wyglądem, ale też są bardzo smaczne i odporne na wpływ czynników zewnętrznych.

Jak powstają hybrydy owocowe?

Proces tworzenia owoców hybrydowych jest długi, żmudny i dość złożony. Dlatego tego typu zadaniami zajmują się wyłącznie osoby posiadające odpowiednią wiedzę o roślinach i umiejące dobierać różne gatunki pod względem pożądanych cech. Jednak warto zauważyć, że nie mają nic wspólnego z GMO, czyli organizmami modyfikowanymi genetycznie. Owoce hybrydowe powstają na skutek naturalnego procesu, gdzie krzyżowane są różne gatunki i odmiany krzew lub drzew owocowych. Z kolei GMO to wynik sztucznych połączeń w warunkach laboratoryjnych.

Dlatego można śmiało sięgać po sadzonki takich roślin, czy nawet po owoce, ponieważ nie jest szkodliwe dla organizmu. Co więcej, dzięki temu, że hybrydy owocowe łączą w sobie najlepsze cechy obu gatunków, możemy spodziewać się znacznie smaczniejszych owoców, które będą zawierać jeszcze więcej witamin i minerałów. Jeśli zatem będziemy sięgać po nie regularnie, to możemy dobroczynnie wpłynąć na swoje zdrowie.

Hybrydy owocowe – jakie warto mieć w ogrodzie?

Wystarczy zrobić małe rozeznanie w ofercie, a szybko dojdziemy do wniosku, że w sprzedaży pojawia się coraz więcej sadzonek hybryd owocowych. Tylko które warto mieć w swoim ogrodzie? Jakie hybrydowe drzewa i krzewy warto wykorzystać?

Czereśniowiśnie

Na pewno świetnym wyborem będą sadzonki czereśniowiśni, czyli drzew owocowych, które są połączeniem tego, co najlepsze w czereśniach i wiśniach. Czerechy wydają na świat pyszne owoce, których smak określany jako słodko-wiśniowy. W zależności od odmiany może nieco się różnić, ale i tak nikt nie powinien mieć powodów do narzekań. Owoce można spożywać na surowo, dodawać do ulubionych deserów i potraw, czy przerabiać na soki, dżemy i musy.

Drzewa czereśniowiśni rosną szybko, osiągając docelowo do około pięciu metrów wysokości. Kwitną wcześnie, pokrywając się białymi lub różowymi kwiatami. Wówczas prezentują się bardzo efektownie, więc mogą z powodzeniem zastąpić drzewa ozdobne w przydomowym ogrodzie lub na działce. Czereśniowiśnie wykazują dobrą odporność na mróz i choroby. Nie wymagają też zbyt dużo uwagi, więc z ich uprawą poradzą sobie nawet amatorzy.

Śliwomorele

Rozważając uprawę hybryd owocowych warto postawić też na śliwomorele. To drzewa owocowe, które powstały na skutek skrzyżowania śliwy i moreli. Cechuje je wysoka odporność na mróz i choroby. Dzięki temu uprawa śliwomoreli jest niezwykle prosta nie tylko dla doświadczonego sadownika, ale też dla amatora. Śliwomorele rosną umiarkowanie silnie, dorastając do 3-5 metrów wysokości. Kwitną na przełomie kwietnia i maja, pokrywając się białymi lub różowymi kwiatami.

Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Śliwomorele plonują regularnie, obficie. Pierwszych owoców można spodziewać się od trzeciego lub czwartego roku po posadzeniu. W zależności od wybranej odmiany możemy cieszyć się owocami o bardzo różnym kształcie, czy barwie. W smaku owoce śliwomoreli są słodkie, ale da się wyczuć orzeźwiającą nutę kwasowości. Wybornie smakują na surowo, ale też jako dodatek do ciast i deserów. Owoce śliwomoreli znalazły też zastosowanie w przetwórstwie, w tym na przykład przy wyrobie dżemów, soków, win i nalewek.

Porzeczkoagrest

Kolejną hybrydą owocową, ale jakże wartą uwagi jest porzeczkoagrest. W tym przypadku mamy do czynienia z krzyżówką czarnej porzeczki i agrestu. Krzew wykazuje dobrą odporność na niskie temperatury i choroby, więc może być też uprawiany ekologicznie. Najczęściej porzeczkoagrest dorasta do około dwóch metrów wysokości. Owocuje bardzo obficie, corocznie, zapewniając dostęp do owoców na początku lipca.

Mają one cechy obu gatunków – swoją wielkością owoce porównywalne są do kulek agrestu, z kolei w smaku słodko-kwaśne z wyczuwalną winną nutą pochodzącą od agrestu i korzenną od czarnej porzeczki. Smakują bardzo dobrze w bezpośredniej konsumpcji, ale można też je dodawać do ciast i deserów. Owoce porzeczkoagrestu mają zastosowanie w przetwórstwie, w tym na przykład przy wyrobie win i soków.

Malinojeżyna

Malinojeżyna to efekt połączenia roślin w obrębie jednej rodziny, a dokładniej mówiąc maliny właściwej z jeżyną krzewiastą. Wykorzystanie krzewów malinojeżyny w przydomowym ogrodzie sprawi, że będziemy mogli cieszyć się wyjątkowo smacznymi owocami, które łączą w sobie cechy obu gatunków. Owoce są słodkie jak maliny, ale da się wyczuć cierpkość jeżyny. Idealne do spożycia na surowo, jako składnik sałatek owocowych, deserów lub ciast.

Owoce malinojeżyny można też przerabiać na marmolady, soki, czy dżemy. Krzewy malinojeżyny rosną dość silnie, osiągając nawet do 3-4 metrów wysokości. Plonują obficie, corocznie, wydając na świat owoce, które dojrzewają od połowy lipca do końca sierpnia. Krzew jest odporny na choroby, ale średni radzi sobie z niskimi temperaturami. Dlatego w chłodniejszych rejonach może wymagać zabezpieczenia na zimę. Mimo tego i tak warto posadzić malinojeżynę w swoim ogrodzie, ponieważ pięknie się prezentuje i zapewnia dostęp do wartościowych owoców.  

Malinotruskawka

Malinotruskawka to krzewinka, która została odnaleziona w Japonii, gdzie naturalnie porastała tereny leśne. Nazwa może być nieco myląca, ponieważ krzew otrzymał ją ze względu na smak, a nie przez to, że powstał w wyniku skrzyżowania maliny z truskawką. Owoce malinotruskawki mają wyczuwalną nutę maliny i morwy. Z kolei gatunkowo bliżej im do jeżyn. Malinotruskawka to bardzo niewielki krzew, który najczęściej dorasta do jednego metra wysokości. Idealny do uprawy w przydomowym ogrodzie lub na działce. Sprawdzi się też jako niewielki żywopłot.

Malinotruskawka jest też bardzo dekoracyjna, choć zaczyna kwitnąć dosyć późno. Wówczas pokrywa się białymi kwiatami z pięcioma płatkami i zachwyca nawet najbardziej wymagające osoby. W okres owocowania odmiana wchodzi szybko, a owocami można cieszyć się już w sierpniu. Wybornie smakują na surowo, jako składnik deserów i sałatek owocowych. Z owoców malinotruskawki można wyrabiać też dżemy, soki i musy. Krzew cechuje się też dobrą zdrowotnością i odpornością na niskie temperatury. Jednak młode sadzonki mogą wymagać od nas zabezpieczenia na zimę.

Świdośliwa

Świdośliwa to stosunkowo nowy gatunek, który powstał w wyniku naturalnej hybrydyzacji. Naturalnie krzew owocowy porasta tereny Ameryki Północnej (głównie Kanady), ale spotykany jest też w północnej Afryce, czy wschodniej Azji. W uprawie świdośliwy są stosunkowo nowym gatunkiem, zwłaszcza w Polsce. Jednak ich popularność zaczyna rosnąć i duża w tym zasługa tego, że krzewy mają walory dekoracyjne i zapewniają dostęp do atrakcyjnych owoców. Z wyglądu przypominają miniaturowe jabłko, zaś w smaku borówkę.

Smakują wybornie na surowo, jako dodatek do deserów lub potraw słodko-słonych. Owoce można też mrozić, przerabiać na soki i dżemy. Krzewy świdośliwy najczęściej dorastają do 4-5 metrów wysokości. Można je formować za pomocą cięcia, więc sprawdzą się jednakowo na niewielkiej posesji, jak i dużym ogrodzie. Świdośliwy w okres owocowania wchodzą w trzecim lub czwartym roku po posadzeniu. Plonują obficie, corocznie. W uprawie są stosunkowo proste i w dużej mierze to zasługa tego, że krzewy wykazują dobrą odporność na niskie temperatury i choroby. Dzięki temu z ich uprawą radzą sobie jednakowo doświadczeni sadownicy, jak i amatorzy.

Hybrydowe drzewa i krzewy owocowe – jak uprawiać?

Z pewnością wiele pytań będzie wiązać się również z tym, jak wygląda uprawa hybrydowych odmian drzew i krzewów owocowych. Jednak uspokajamy. Takie rośliny nie wymagają jakichś specjalnych zabiegów, czy staranniejszej pielęgnacji. Podstawą pozostaje wybór odpowiedniego stanowiska pod względem gleby i naświetlenia. Większość roślin preferuje ciepłe i słoneczne stanowisko z żyzną i przepuszczalną glebą.

Jednak przy wyborze konkretnych gatunków zawsze warto zweryfikować jej wymagania. Pielęgnacja opiera się za to na podlewaniu, nawożeniu i przycinaniu. Zatem widać, że nie trzeba obawiać się żadnych problemów i można śmiało sięgać po sadzonki hybryd owocowych.