Domowe przetwory

Na pewno nadmiar owoców z sadu możemy wykorzystać do przygotowania domowych przetworów. Z jabłek wychodzą przepyszne dżemy, soki, kompoty, czy nawet marmolady. Oczywiście na tym nie kończą się nasze pomysły, ponieważ jabłka nadają się też na konfitury, musy, czy nawet na cydr.

Warto też pomyśleć o zrobieniu powideł jabłkowych, czy nawet cydru. Jednak dokładny rodzaj domowych przetworów warto dobrać do posiadanej odmiany jabłoni. Przykładowo na sok, musy i dżemy idealna jest Antonówka, Kortland, Malinówka, czy Szampion. Na konfiturę warto wykorzystać Szarą Renetę, zaś Lobo i Paulared mają na tyle uniwersalne zastosowanie, że sprawdzą się przy wyrobie wszystkich przetworów.

Suszenie jabłek

Suszenie także może okazać się dobrym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru jabłek, zwłaszcza że zapewnimy sobie smaczną i zdrową przekąskę. W wyniku suszenia pozbawiamy jabłka wody i niestety witamin, w tym na przykład witaminy C.

Jednak minerały zawarte w jabłkach koncentrują się, więc w suszonej przekąsce będzie ich o wiele więcej niż w świeżych owocach. Sięgając po taką przekąskę, możemy dostarczyć swojemu organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, potasu, czy żelaza. Suszyć jabłka możemy na wiele różnych sposobów. Jednak najprościej wykorzystać do tego celu piekarnika lub specjalne suszarki.

Sprzedaż jabłek

Jeśli nasz zbiór jest naprawdę bardzo duży i nie mamy zbytnio czasu lub chęci na robienie nadmiernej ilości przetworów, to możemy rozważyć sprzedaż jabłek. Nie będzie to też takie trudne, jak by się mogło wydawać, zwłaszcza że do swojej dyspozycji mamy Internet, a wraz z nim media społecznościowe, czy portale ogłoszeniowe.

Wystarczy przygotować swoją ofertę i umieścić ją w kilku różnych źródłach, a możemy być pewni, że znajdą się kupcy. Jeśli szukamy szybszego sposobu na pozbycie się jabłek, to możemy od razu rozważyć oddanie ich do skupu. Na terenie Polski działa wiele takich punktów, więc wystarczy poszukać takiego, który ma ciekawą ofertę i się do niego zgłosić.

Potrawy i desery z jabłek

Jabłka są zdrowie i smaczne, a przy tym mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dlatego warto pomyśleć o potrawach, w których wykorzystamy ich nadmiar. Na pewno z jabłek wyjdą nam przepyszne ciasta, zwłaszcza szarlotka. Jednak to dopiero początek, ponieważ z jabłek wyjdą też przepyszne desery, sałatki owocowe, czy nawet owsianka. To idealny wybór na placki, omlet, czy naleśniki. Jabłka świetnie komponują się z mięsami, w tym na przykład z wątróbką drobiową, kaczką, czy gęsią.