Jakie wymagania ma śliwa?

Śliwy najlepiej czują się na ciepłym i słonecznym stanowisku. W lekkim półcieniu również się mogą przyjąć, ale to pełne słońce wpłynie dobroczynnie na jakość i smak owoców. Warto też pomyśleć o stanowisku zacisznym, osłoniętym od wiatru. Gleba pod uprawę powinna być żyzna, próchnicza i dobrze przepuszczalna. Preferowane pH to lekko kwasowe lub obojętne w granicach 6-7.

Niemniej jednak wymagania śliwy mogą się nieco różnić w zależności od wybranej odmiany, więc przy zakupie sadzonki lepiej zwrócić uwagę na jej dokładne potrzeby, ale nie tylko. Musimy pamiętać również o tym, że śliwy dzielą się na odmiany samopylne, częściowo samopylne i obcopylne.

Odmiany częściową samopylne zwykle owocują na 30-90% swoich możliwości. W celu zwiększenia owocowania wymaga zatem obecności innej odmiany kwitnącej w podobnym czasie. Rośliny obcopylne nie zawiążą owoców bez obecności innej odmiany, więc warto od razu pomyśleć o doborze dodatkowej śliwy.

Jak i kiedy sadzić śliwy?

Śliwy najczęściej pojawiają się w sprzedaży z odkrytymi korzeniami lub w donicach. Sadzonki z odkrytymi korzeniami można umieszczać w gruncie wiosną lub jesienią. Jesienne sadzenie jest zdecydowanie częściej polecane dla odmian odpornych na niskie temperatury, ponieważ poradzą sobie nawet z mroźną zimą.

Poza tym, to właśnie sadzenie jesienią sprawia, że korzenie rośliny mogą się rozwinąć i rozprzestrzenić na tyle, by wiosną zaopatrzyć ją w składniki pokarmowe. Sadzonki w pojemnikach możemy sadzić przez cały rok, poza sezonem zimowym. Musimy jednak pamiętać, by zawsze wybierać pogodny i w miarę ciepły dzień.

Sadzenie rozpoczynamy od przygotowania dołka, który będzie nieco większy od bryły korzeniowej sadzonki. Najczęściej wystarczy dołek o szerokości 50 i głębokości około 60 cm. Rozstaw między śliwami powinien wynosić minimum cztery metry. Dno dołka warto spulchnić i dodać trochę nawozu organicznego, ponieważ w ten sposób młodej śliwie zapewnimy już na starcie odpowiednią ilość składników odżywczych.

Następnie do dołka przenosimy sadzonkę, ostrożnie rozkładamy korzenie i zasypujemy ją tak, aby nie przykryć miejsca szczepienia. Na koniec lekko ugniatamy ziemię i obficie podlewamy drzewko. Możemy też wykonać ściółkowanie, co zabezpieczy glebę przed szybkim wysychaniem i pozwoli nam ograniczyć podlewanie.

Jak ciąć śliwy?

W uprawie śliw niezwykle ważne jest przycinanie. To zabieg, który pozwala zachować równowagę między wzrostem, rozwojem i owocowaniem rośliny. Za pomocą cięcia formujemy  koronę i jej zagęszczenie, co ułatwia też dostęp promieni słonecznych do owoców. Przełoży się to nie tylko na ich lepsze wybarwienie, ale też i na smak. Poza tym to właśnie poprzez cięcie utrzymujemy swoje drzewo owocowe w dobrym zdrowiu, chroniąc je przed rozwojem chorób i atakiem szkodników.

Pierwsze cięcie wykonujemy wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu. Sadząc śliwę jesienią, czekamy z zabiegiem do najbliższej wiosny. Pierwsze cięcie pozwala przywrócić równowagę między częścią nadziemną a bryłą korzeniową rośliny, a także jej przyjęcie się. Jeśli nasza sadzonka nie jest rozgałęziona, to skracamy ją do około 80 cm wysokości. Jeśli nasza sadzona jest rozgałęziona, to skracamy przewodnik o 30 cm nad najwyżej położonego pędy bocznego, zaś pędy boczne o 1/2 ich długości. Powstałe rany zabezpieczamy maścią ogrodniczą.

W kolejnych dwóch latach tniemy koronę w celu uformowania korony, ale nie robimy tego zbyt silnie, ponieważ możemy zwiększyć tempo wzrostu i sprawić, że nasza śliwa będzie po prostu za wysoka. Dlatego lepiej ograniczyć się głównie do skracania przewodnika. Pędów bocznych nie przycinamy, a jedynie przyginamy, by wyrastały poziomo i nie tworzyły kątów ostrych z przewodnikiem.

Po 2-3 latach od posadzenia wdrażamy cięcie prześwietlające, które polega na wycinaniu gałęzi krzyżujących się ze sobą, nadmiernie zagęszczających koronę śliwy i rosnących do środka lub pionowo. Nie możemy pominąć też usuwania uszkodzonych, przemarzniętych, czy chorych pędów.

Jak pielęgnować śliwę?

W pierwszych latach po posadzeniu śliwa będzie wymagać od nas regularnego podlewania, zwłaszcza w okresie bezdeszczowym. Każdego roku warto też nawozić roślinę optymalną dawką kompostu i innego nawozu organicznego, ponieważ w ten sposób dobroczynnie wpłyniemy na rozwój drzewa owocowego. Śliwy cechuje dobra zdrowotność, ale mogą też być atakowane przez różne choroby i szkodniki.

Z chorób największe zagrożenie dla śliw stanowi brunatna zgnilizna drzew pestkowych, zaś ze szkodników mszyce i przędziorki. Dlatego warto obserwować swoje rośliny i jeśli zauważymy jakieś niepokojące objawy, to zacząć działać. W walce z chorobami i szkodnikami wysoką skuteczność wykazują ekologiczne preparaty oraz chemiczne środki ochrony roślin. Ich wybór nigdy nie powinno być przypadkowe, lecz dobrany do problemu. Dawkowanie zawsze dobieramy do zaleceń producenta.

Większość odmian śliwy bardzo dobrze znosi niskie temperatury, więc nawet podczas bardzo srogiej zimy nie powinna przemarznąć. Mimo tego młode sadzonki lepiej zabezpieczyć przez pierwszą zimę lub dwie kolejne. Najlepiej zrobić to już, gdy temperatura spadnie do 0'C, a do zabezpieczenia warto wykorzystać grubą warstwę agrotkaniny.